Cum poți preveni sau atenua durerile de spate cauzate de sedentarism?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/xWlsYJU4ynE 

Indiferent de vârstă, tot mai multe persoane care au un job la birou se plâng de dureri de spate supărătoare. Munca sedentară, la care se adaugă un stil de viață deloc sănătos, sunt principalele motive pentru care durerile de spate se pot transforma dintr-un simplu disconfort în probleme mai serioase ale coloanei vertebrale. 

Kinetoterapeuții și specialiștii în postură le recomandă oamenilor care își petrec mai bine de 8 ore în fața unui calculator să facă pauze mici și dese, de câte 2-3 minute, în care să-și dezmorțească mâinile și picioarele și să-și pună sângele în mișcare.

Cum poți preveni durerile de spate?

Indiferent că lucrezi de acasă sau de la birou, foarte important este spațiul de lucru, în special scaunul. Un model de scaun în care poți investi este cel ergonomic, special conceput pentru a sprijini partea inferioară a spatelui, iar picioarele să fie menținute ferme pe podea. De asemenea, poți căuta scaune de birou cu suport lombar, astfel încât lucrul la birou să fie cât mai confortabil pentru tine. 

Dacă stai așezat pe un scaun al cărui spătar este dur, amplasează genunchii la același nivel cu șoldurile. De asemenea, pentru un plus de confort, poți purta un model potrivit nevoilor tale de centuri lombare, o pernă sau un prosop rulat în zona spatelui inferior. Dacă scaunul dispune și de cotiere, acestea trebuie setate astfel încât umerii să rămână relaxați.

Încălțămintea și stilul de viață sunt la fel de importante

Dacă obișnuiești să porți tocuri la birou ar fi bine să știi că acestea pot crea o postură inconfortabilă, crescând astfel presiunea asupra întregii coloane vertebrale.  Și fumatul conduce la apariția osteoporozei care, la rândul său, poate crea fracturi de compresie la nivelul coloanei vertebrale. În plus, în urma studiilor recente realizate de oamenii de știință a ieșit la iveală faptul că fumătorii au un risc crescut de dureri de spate, comparativ cu nefumătorii. 

Fii atent la greutate

Kilogramele în exces exercită o presiune și mai mare asupra coloanei vertebrale. O bună metodă de a ține greutatea sub control este printr-o dietă plină de vitamine și nutrienți și un plan de exerciții fizice moderate. 

Te confrunți deja cu dureri de spate? Iată ce poți încerca acasă!

Dacă ai deja câteva zile de dureri lombare, nu mai sta pe gânduri și mergi la medic pentru o consultație. Dacă durerile de spate apar și dispar de la sine, este indicat să pui în aplicare următoarele sfaturi, astfel încât să nu mai fie atât de supărătoare:

Întinderile și exercițiile fizice moderate te pot ajuta

Majoritatea persoanelor care lucrează la birou au tendința de a sta aplecați. De aceea, pentru a preveni durerile de spate nu ar strica să te ridici în poziție verticală și să te apleci ușor pe spate la fiecare oră. În același timp, scutură bine brațele și picioarele. De asemenea, o bună idee ar fi să faci yoga.

Găsește o poziție corectă de somn

Este bine știut faptul că o poziție de dormit inconfortabilă atrage dureri de spate și afectează calitatea somnului. Pentru a menține coloana dreaptă este indicat să pui o pernă între genunchi. Dacă preferi să dormi mai mult pe spate, indicat ar fi să investești într-o saltea confortabilă, din spumă cu memorie. 

Mișcarea moderată este la fel de importantă

Medicii cu ștate vechi erau de părere că în cazul durerilor de spate este mai bine repausul la pat; studiile recente, însă, au relevat faptul că repausul poate fi chiar dăunător. Chiar dacă durerile lombare nu îți dau pace, indicat este să te ridici din pat și să începi să te miști ușor, pentru a ameliora durerile de spate. 

Unguentele și analgezicele pot fi de ajutor

În farmacii poți achiziționa, chiar și fără rețetă, diverse unguente cu efect antiinflamator. De asemenea, este foarte important să îi menționezi farmacistului dacă suferi de alte afecțiuni sau ai alergii care pot interacționa cu medicamentele. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!