Cum cureţi uşor şi rapid maşina de spălat vase

Mașina de spălat vase este unul dintre acele aparate electrocasnice care nu mai sunt considerate de mult timp un lux. Eviți corvoada de a spăla vasele manual, folosești mai puțină apă și, în plus, mâinile tale sunt protejate. Mașina de spălat vase ți-a devenit un aliat în bucătărie, dar știi ce trebuie să faci pentru a o întreține, astfel încât să ai vase mereu curate? Măsurile pe care trebuie să le iei pentru a te asigura că mașina de spălat vase funcționează la fel de eficient ca în prima zi nu sunt, de fapt, foarte complicate.

În primul rând, uită imediat de produsele „minune” pentru curăţarea unei masini de spalat vase pe care le găseşti de obicei în magazine. Adesea ineficiente, acestea pot conţine substanţe care afectează sănătatea pe termen lung. Excepţie pot face produsele ecologice, dar studiază cu atenţie eticheta. O metodă naturală de a avea grijă de maşina de spălat vase implică oțet alb menajer și bicarbonat de sodiu, două produse cu care, de altfel, poţi curăţa aproape toată casa.

Înainte de a trece la curăţarea propriu-zisă a maşinii, elimină toate resturile de mâncare pe care le găseşti în interior. În mod normal, sertarele se scot, fapt care îţi va permite să cureţi cu uşurinţă locurile mai puţin accesibile. De obicei, resturile alimentare au tendinţa de a se acumula mai ales la nivelul elicelor.

Umple o cană cu oțet alb, plaseaz-o pe sertarul de sus și pune în funcțiune mașina la programul cu cea mai ridicată temperatură. Oțetul este dezinfectant şi va elimina bacteriile care se pot forma din cauza reziduurilor alimentare. Aceste bacterii sunt responsabile pentru mirosul neplăcut al mașinii de spălat, dar pot afecta și sănătatea, provocând, de exemplu, alergii ale pielii.

Pasul următor este folosirea bicarbonatului de sodiu: circa două linguri de pudră presărate în partea de jos a cuvei. Pune maşina în funcţiune la acelaşi program. Vei avea astfel o maşină care nu miroase urât şi care spală vasele eficient. Procedura trebuie să fie repetată măcar o dată la două-trei luni.

Există mai multe lucruri pe care le poți face chiar zilnic pentru a te asigura că maşina de spălat vase funcţionează în mod optim. Astfel, înainte de a plasa vasele în mașină, asigură-te că ai curățat resturile alimentare, mai ales fragmentele mai mari. Nu numai că vei preveni mirosurile neplăcute, din motivele explicate mai sus, ci vei evita și blocarea filtrului şi a sistemului de scurgere.

Foarte frecvent, multe persoane ştiu să cureţe corect şi natural maşina de spălat vase, dar uită de garniturile din cauciuc. Acestea sunt însă expuse agresiunilor reprezentate de detergent şi de resturile de mâncare. La finalul ciclului de spălare, garniturile se spală cu o soluţie din apă şi puţin detergent de vase şi apoi se clătesc bine şi se usucă cu un prosop moale şi uscat. Dacă nu sunt curăţate temeinic, garniturile îşi pierd din elasticitate şi se degradează. 

Folosește oțet alb, pe care poți să îl combini sau nu cu sare grunjoasă, pentru clătirea vaselor. Este o alternativă naturală și mult mai economică decât produsele pentru clătire care se găsesc în comerţ.

Lămâia conține acid citric, cunoscut pentru faptul că poate preveni depunerile de calcar, și oferă în același timp un miros plăcut. În acest sens, poți folosi două feliuțe de lămâie la fiecare spălare, plasându-le în suportul pentru tacâmuri.

Nu închide mașina de spălat vase atunci când este în repaus. Există riscul ca, din cauza umidității excesive, să se formeze mucegai, care poate afecta sănătatea sistemului respirator şi provoca probleme ale pielii. Persoanele care fac tratament cu antibiotice, au un sistem imunitar slăbit sau suferă de diabet pot să fie în mod particular afectate de mucegaiuri.

Măsurile simple prezentate mai sus te vor ajuta să ai vase sclipitoare de fiecare dată când folosești mașina. Iar tu poți profita de timpul liber pentru a te relaxa şi a face ceva ce îți place cu adevărat.

Sursa foto: Pixabay.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu BEKO

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!