Cum alegi vinul în funcție de anotimpul în care îl consumi

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/clear-wine-glass-107556/

De fiecare dată când un anotimp se termină și începe altul, poftele și tendințele noastre în alegerea alimentelor și băuturilor se schimbă. Când vine vara, simțim nevoia de alimente și lichide ușoare și răcoritoare. Când sezonul hibernal se apropie, alegem hrană consistentă și băuturi mai grele. Vinul este o băutură care se poate bea în orice anotimp, dar există anumite sortimente care se potrivesc mai bine cu condițiile și contextul gastronomic al fiecărui anotimp. Deși mulți consideră că vinul alb este indicat vara, iar cel roșu, iarna, lucrurile nu sunt atât de simple. Din fericire, am putea spune, pentru că dacă ne limităm doar la criteriul culorii, pierdem multe dintre surprizele pe care ni le poate oferi un vin bun.

Vinuri pe care să le bei toamna

Ce alimente consumăm 

Toamna este anotimpul nuanțelor și al aromelor. Copacii se colorează și mirosul fructelor coapte umple aerul. Începutul toamnei stă sub semnul fructelor, ciupercilor și legumelor, dar, pe măsură ce se răcește, începem să poftim la preparate mai consistente, din carne de pasăre și legume. Vinurile disponibile la Nitela Shop pe care le prezentăm în continuare sunt indicate în acest sezon.

Pinot Noir

Pinot Noir este un vin roșu cu corpolență medie și buchet în care dominantă este aroma de pământ. Notele de ciuperci, cireșe și zmeură completează acest vin complet, care este cu atât mai bun cu cât zona din care provin strugurii este mai răcoroasă. 

Sauvignon Blanc

Aromele de ardei gras și lămâie se potrivesc perfect cu legumele la grătar, ca vinetele și ardeii, și cu carnea friptă de pasăre. Acid, cu puternice note minerale, Sauvignon Blanc este ideal în zilele însorite de toamnă, când căldura surprinzătoare ne trimite cu gândul la vară.

Chardonnay

Chardonnay este un alt vin ideal pentru toamnă. Când este tânăr, are arome de măr și păr, iar după învechirea în butoaie de stejar capată arome de budincă, unt și vanilie. Se potrivește cu supe creme, cu dovleacul copt și alte legume și fructe coapte. 

Vinuri care te încălzesc iarna

Ce alimente consumăm

Iarna este anotimpul mâncărurilor grase, ca fripturile și sarmalele. Cartofii, supele de carne și deserturile grele sunt, de asemenea, populare în această perioadă. Vinurile de mai jos sunt perfecte pentru acest sezon.

Cabernet Sauvignon

Bogat în tanini și arome, Cabernet Sauvignon este unul dintre cele mai populare vinuri roșii de pe piață. Poate avea note diverse de gust, de la coacăze negre și cireșe amare la vanilie, tutun și lemn. Cabernet Sauvignon este prieten bun cu preparatele din carne roșie. 

Malbec

Notele de prune, cafea, tutun și cireșe negre fac din Malbec un vin ideal pentru preparatele din carne roșie mai slabe, pentru că nu are un postgust atât de intens.

Vinuri care aduc prospețimea primăverii

Ce alimente consumăm

Sătui de carnea de porc și preparatele grele, primăvara ne îndreptăm spre salate, fructe și legume proaspete, dar și spre carnea de miel, pește brânzeturi și ouă. Deși vinurile indicate pentru toamnă se pot bea și primăvara, mai potrivite sunt cele două soiuri de mai jos.

Rosé

Vinurile rosé sunt variate ca gust și corpolență, dar de obicei se potrivesc cu carne de miel la grătar, brânzeturi moi, ca brie și brânză de oaie, și cu peștele gras, ca scrumbia și somonul.

Feteasca Albă

Feteasca Albă este un soi românesc cu note fructate și florale, care se asociază cu pește, salate, brânzeturi și preparate din legume. 

Vinuri care te răcoresc vara

Ce alimente consumăm

Vara este anotimpul mâncărurilor ușoare, în care dominante sunt legumele, fructele, brânzeturile fine și carnea albă. Din cauza căldurii, este bine să evităm vinurile puternic alcoolizate. Se recomandă consumul de vinuri rosé și albe.

Pinot Grigio

Pinot Grigio este o emblemă a fineții în vinicultură, iar aciditatea sa ridicată și versatilitatea îl face potrivit pentru numeroase preparate. Este un vin alb ideal alături de fructe de mare, paste ușoare, pui și salate.

Riesling

Riesling este tot un vin alb, care se distinge prin aromele intense și gustul echilibrat. Pentru că are savoarea fructelor din livadă, aciditate ridicată și dulceață, se potrivește cu preparatele picante, dar și cu cele dulci.

Vinul se alege și în funcție de anotimp. Ține cont de recomandările noastre pentru a te bucura de licoarea lui Bachus tot timpul anului.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!