Cum alegi ghiozdanul potrivit în funcție de vârsta copilului: 5 sfaturi

Ca părinte, probabil te-ai aflat deja în situația de a alege ghizdanul potrivit pentru copilul tău școlar sau preșcolar. Această decizie nu trebuie lăsată la voia întâmplării, deoarece există mai multe criterii pe care este important să le ai în vedere ca să optezi pentru varianta potrivită. 

Deși cei mici sunt deseori tentați să se decidă pentru modele care le fac cu ochiul, cu anumite imprimeuri sau culori, confortul și mai ales sănătatea lor trebuie să primeze. Un astfel de accesoriu trebuie să prevină durerile de spate și să susțină corect coloana, indiferent de vârstă.

Iată de ce detalii și caracteristici să ții cont atunci când achiziționezi ghiozdanul pentru școală al micuțului tău.

  1. Alege un ghizdan anatomic

Pentru școlarii de vârste mici și chiar pentru preșcolari, este important ca un ghiozdan pentru școală să aibă un model ergonomic, dar care poate fi purtat ușor. Deoarece corpul celor mici este în formare, structura fermă a acestui accesoriu trebuie să le susțină corect coloana, iar greutatea să fie distribuită uniform de-a lungul spatelui.

Un model de acest fel, care menține spatele, se recomandă să fie purtat mai ales între 6-10 ani, dar și ulterior. În același timp, acesta trebuie să fie și suficient de ușor, mai exact să nu depășească greutatea celui mic cu mai mult de 10%.    

  1. Optează pentru model de ghiozdan compact

Tot pentru copiii de vârste mai mici, între 6-12 ani, contează să alegi un ghiozdan cu model compact, care nu se va deteriora cu ușurință. De aceea se recomandă să investești într-un produs de calitate, chiar dacă este mai scump.

Optează pentru un ghiozdan cu bază solidă și cu o formă fixă, bine definită, eventual dreptunghiulară și carcasa solidă. În acest fel te vei asigura că acesta nu se deplasează cu ușurință în timpul în care este purtat de către cel mic, dar nici nu se strică dacă este lovit sau scăpat pe jos de către micuțul tău.

  1. Ține cont de tipul de compartimentare

Pentru școlarii aflați în primele clase, este important ca un ghiozdan pe care îl au cu ei permanent să le asigure accesul rapid și facil la toate rechizitele pe care le utilizează frecvent la școală. 

Poți alege, în acest sens, mai ales pentru cei de vârste mici, de 7-12 ani, modele atent compartimentate, în care aceștia să-și păstreze cu ușurință obiectele necesare. 

Pentru copiii de peste 14 ani, poți opta și pentru un rucsac încăpător dar la fel de bine structurat, deoarece vei găsi variante care au spații separate pentru cărți, manuale sau caietele de format mare, tip A4, pe care ei le folosesc acum.

  1. Ai în vedere posibilitatea de reglare

Un alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere când alegi un ghiozdan pentru copii este posibilitatea de reglare. Majoritatea celor special concepute pentru cei de vârste mici, dar aflați permanent în creștere, sunt prevăzute cu barete reglabile, sau cu sisteme de trepte care pot fi ajustate în funcție de înălțime.

Mai mult, este recomandat ca, în momentul în care este purtat, ghizdanul să nu depășească linia umerilor, dar nici să fie mai lat decât aceștia. În acest sens, te vor ajuta bretelele flexibile, dar și posibilitatea de a fixa rucsacul deasupra șoldurilor, astfel încât să fie menținută o postură corectă pe tot parcursul purtării. 

  1. Ține cont de echiparea ghiozdanului

Dacă pentru cei mici, școlarii de 6-9 ani, poți alege pentru ghiozdane echipate cu penar sau suport separat pentru creioane colorate ori pixuri, pentru adolescenții de 14-16 ani poți opta, în schimb, pentru un rucsac de spate confortabil și comod.

Și în aceste cazuri, ele sunt prevăzute cu secțiuni separate, de exemplu pentru cărți și caiete, dar și pentru echipamentul de sport, cutia de sandvișuri sau un suport special pentru documente. Pentru cei mai mari, de până la 18 ani, există și posibilitatea de a alege modele ce conțin buzunare secrete pentru acte, chei sau telefon. 

Chiar dacă pe piață vei găsi multe modele de ghiozdane, cu imprimeuri și culori din cele mai diverse, investește într-un produs de calitate, astfel încât să pui mereu pe primul plan sănătatea micuțului tău, indiferent de vârsta la care se află el. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!