Cum alegi cea mai bună opțiune pentru alimentația câinelui tău

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 23 septembrie 2021, 15:40

Orice stăpân de câine își dorește ca patrupedul său să fie cel mai fericit. Uneori s-ar putea să găsiți mai greu un echilibru în viața voastră pentru că starea lui este puternic afectată de alimentație. Cum îți dai seama care este cea mai bună opțiune alimentară pentru cățelul tău? Avem pentru tine câteva sfaturi utile.

Care sunt nevoile organismului unui câine?

Fie că vorbim de un puiuț sau un câine adult, cert este că proteinele trebuie să fie nelipsite din dieta lui. În funcție de nevoile speciale sau posibilele probleme de sănătate, alimentația trebuie să fie una corespunzătoare. De exemplu, pentru un câine cu alergii se recomandă Royal Canin Hypoallergenic pentru câini, un produs menit să-i îmbunătățească sănătatea digestivă.

În alegerea hranei trebuie să ții cont de aspecte precum:

 • Vârsta câinelui tău
 • Rasa câinelui tău
 • Talia câinelui tău
 • Greutatea câinelui tău 
 • Dacă are probleme digestive
 • Dacă are probleme ale tractului urinar
 • Dacă are probleme cardiace
 • Dacă are probleme hepatice
 • Dacă a fost sau nu sterilizat
 • Dacă e vorba despre o femelă gestantă
 • Dacă suferă de diabet
 • Dacă suferă de alergii sau hipersensibilitate

Pentru toate aceste criterii există hrană special fabricată, menită să îndeplinească nevoile organismului câinelui tău. Există, de pildă, hrană umedă sau uscată pentru câini din anumite rase cum ar fi: ciobănesc german, Chihuahua, Bulldog, Boxer, Labrador Retriever, Beagle, Maltese și multe altele. 

Cum alegi hrana adecvată?

Este foarte important să ții cont de vârsta câinelui tău, dacă este junior sau senior și să-i adaptezi alimentația în funcție de acest aspect. Dacă face parte dintr-una din rasele de mai sus, există hrană special fabricată care ține cont atât de rasă, cât și de vârstă. Pentru identificarea anumitor probleme de sănătate este indicat să te sfătuiești cu medicul veterinar în alegerea dietei.

Tipurile de hrană recomandate în general de către specialiști conțin nutrienți care consolidează sistemul imunitar, țin sub control creșterea în greutate, mențin echilibrul florei intestinale și țin cont de nevoile energetice ale cățeilor în funcție de perioada de creștere în care se află. 

Nevoi speciale

Câini mofturoși

La fel ca oamenii, fiecare câine este diferit și unic, atât la nivel de comportament, cât și când vine vorba de funcționarea internă a organismului său. De exemplu, există pe piață hrană special concepută pentru câinii “exigenți”, care nu tolerează orice fel de mâncare. Unii câini au un apetit mai mare decât alții, fiind influențați de diferiți factori. 

Pe lângă vitaminele, antioxidanții și nutrienții pe care îi conține orice hrană de calitate pentru câini, hrana pentru cei mai mofturoși dintre ei oferă o aromă irezistibilă și crochete cu texturi apetisante, imposibil de refuzat. Inclusiv acest tip de hrană este conceput în funcție de talia câinelui tău.    

 Câini “giganți”

Ai un Beethoven la tine în curte? Adică un câine mai mare de 45 de kilograme și vârsta peste doi ani. Acești câini au evident nevoi diferite față de cățeii de talie mică sau medie și, prin urmare, alimentația lor trebuie să corespundă constituției. 

Din nefericire, câinii de mari dimensiuni sunt mai predispuși la probleme cardiace, însă produsele existente în prezent pe piață se ocupă și de acest aspect. Acestea mențin sănătatea sistemului osteo-articular solicitat în mod intens și ajută la menținerea sănătății cardiace printr-un conținut de taurină adaptat.

În cele din urmă, cea mai bună opțiune pentru alimentația câinelui tău este cea care îi îndeplinește cel mai bine nevoile. Pentru a le identifica cu claritate, îți recomandăm o vizită la medicul veterinar.  

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!