Ce te poate învăța o perioadă de criză despre sănătatea ta

Felul în care ești nevoită să-ți petreci zilele acestea te face să te gândești mai mult la sănătatea ta și a celor dragi. Știrile despre modul în care virusul Covid-19 afectează mai grav persoanele cu boli preexistente te îndeamnă să-ți reevaluezi stilul de viață și să-ți faci un plan bine pus la punct pentru viitor. Nu ți-ai mai făcut analize de mult timp? Nu știi de ce afecțiuni suferă cei din familie? Odată ce trece perioada de criză va trebui să dai dovadă de mai multă atenție și grijă față de tine. Iată câteva dintre lecțiile importante pe care nu ar trebui să le uiți:

Nu lăsa nimic la voia sorții

Vizitele la medic sunt esențiale pentru a putea preveni anumite boli, fără să aștepți până în momentul în care încep să se manifeste simptomele. Medicul de familie te poate îndruma spre clinicile în care poți efectua analizele în funcție de diferite specialitati medicale. În cazul virusului Covid-19, oamenii de știință chinezi au descoperit că cei mai expuși complicațiilor provocate de această boală sunt cei care suferă de hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet și probleme respiratorii cronice. Dacă nu cunoști prea multe detalii despre bolile care au dus la decesul membrilor din familia ta, ar trebui să te interesezi cât mai repede și să iei măsuri de prevenire. În funcție de vârsta pe care o ai, aceste afecțiuni pot să se manifeste mai târziu în viață, în momente în care îți pot pune viața în pericol. De aceea, este recomandat să fii mereu cu un pas înaintea bolii.

Ai nevoie de siguranță

Siguranța zilei de mâine poate fi amenințată în perioadele de criză, iar stările de urgență pot crea panică în rândul populației. Asigurarea de sănătate este cea mai simplă cale de a putea sta liniștită în ceea ce privește problemele imprevizibile care apar când te aștepți mai puțin. Poate fi vorba de un accident, o intervenție chirurgicală de urgență sau tratarea unei afecțiuni care se agravează. În aceste situații te poți lovi de cheltuieli neașteptate dacă nu ai o asigurare de sănătate – fie ea privată sau de stat. Asigură-te că angajatorul îți furnizează suficiente informații în ceea ce privește pachetul de asigurări la care ai acces și de ce beneficii te poți bucura ca angajat. Dacă se întâmplă să treci printr-o perioadă între joburi, fă-ți personal plățile la contribuția pentru sănătate. Află mai multe despre asigurarea de stat aici.

Concentrează-te pe sănătatea ta psihică

Felul în care se vorbește despre afecțiunile psihologice la nivelul societății nu pune un accent deosebit pe grija pe care trebuie să o ai pentru sănătatea psihică. Momentul în care vei realiza că aceasta e la fel de importantă precum sănătatea fizică îți va schimba viața radical. Programul de la muncă te poate expune unei doze mari de stres, lucru care poate duce la senzația de burnout și ulterior la afecțiuni precum anxietatea sau depresia. Acestea au nevoie de psihoterapie și, eventual, tratament medicamentos pentru ameliora simptomele. Cu ajutorul terapiei vei învăța mai multe despre tine și despre modalitățile de a-ți gestiona emoțiile. Un moment de criză precum cel prin care omenirea trece în această perioadă expune multe anxietăți, însă partea bună este că acesta îți oferă și oportunitatea de a căuta ajutor. Terapeuții pot face cu ușurință ședințe online care să te sprijine atât pe tine, cât și pe cei dragi. Nu uita să te gândești mereu la atenția pe care trebuie să o oferi stării tale psihice și să nu ignori semnele unei afecțiuni serioase, mai ales atunci când acestea nu dispar o perioadă lungă de timp.

Nu trebuie să aștepți o pandemie pentru a-ți pune câteva întrebări de bază despre starea ta de sănătate. Înainte să te panichezi sau să devii ipohondră, concentrează-te pe vizite medicale regulate, analize și prevenire, inclusiv în ceea ce privește sănătatea mintală.

Sursa foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Besmax

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!