Ce sunt hidrocarburile și ce efecte au asupra apelor?

Hidrocarburile (CXHDa) sunt compuși organici ce pot fi regăsiți în forme variate ale materiei: lichidă, gazoasă sau chiar solidă. Sunt formate pe baza uniunii dintre atomi de hidrogen și carbon, acestea fiind sursa din care pot rezulta diferiți combustibili utilizați zilnic. 

Una dintre principalele caracteristici ale hidrocarburilor este insolubilitatea în apă. De aceea, impactul acestora poate avea consecințe extrem de grave asupra mediului înconjurător, dar și a asupra sănătății organismului, așa cum vedea în cele ce urmează.

Care sunt principalele caracteristici ale hidrocarburilor?

Hidrocarburile au capacitatea principală de a nu fi supuse biodegradării, acest aspect reprezentând un real motiv de îngrijorare, privind gestionarea proceselor de extracție, rafinare și depozitare a acestor materii prime. 

Așa cum spuneam și mai sus, sunt hidrofobe, adică insolubile în mediu acvatic. Totodată, sunt lipofile, adică pot fi, totuși, solubile sub acțiunea unor clase de solvenți organici. Hidrocarburile produc atât apă, cât și dioxid de carbon, atunci când arderea lor este una optimă sau completă. 

În cazul in care arderile de hidrocarburi sunt incomplete, aceste procese pot determina producerea de monoxid de carbon. Amestecate, aceste resurse stau la baza obținerii unor combustibili esențiali în economie, precum gazele naturale sau petrolul

Cum se utilizează hidrocarburile și ce importanță au?

Industrializarea întregii societăți nu ar putea fi în prezent posibilă fără utilizarea acestor substanțe organice, deoarece alte surse de energie, precum lumina sau curentul electric, nu pot produce aceeași putere, comparativ cu gama de combustibili obținuți din hidrocarburi. 

Utilizarea lor în procese de producție complexe facilitează obținerea unor produse chimice precum plasticurile, cauciucul, fibrele sintetice, cerneala, grăsimile pentru diferite tipuri de motoare, lubrifianții, parafinele, asfaltul, detergenții, insecticidele, precum și alte soluții asemănătoare, utilizate zi și zi pe segmente de lucru variate. 

Domenii esențiale pentru progresul întregii lumi – industriile, transporturile, agricultură, serviciile – se bazează pe accesul la produse procesate pe baza utilizării hidrocarburilor. De aceea, dependența față de acestea reprezintă în prezent o problemă globală extrem de serioasă.   

Ce impact au hidrocarburile asupra apei și sănătății?

Pe cât sunt de esențiale hidrocarburile în bunul mers al economiei globale, pe atât sunt de periculoase pentru mediul înconjurător, dacă sunt ignorate reglementările privind managementul acestor materii prime naturale. 

Scurgerile de petrol, cauzate de avarii ale platformelor petroliere și ale rezervoarelor de stocare subterane, reprezintă o cauză majoră ale contaminării apei cu hidrocarburi. De asemenea, apa din solurile în care se realizează activități industriale poate fi contaminată, aburii produși de pământ cauzând ulterior scurgeri de ape pluviale toxice pentru mediu, în mediul urban sau rural. 

Apa contaminată cu hidrocarburi poate fi cancerigenă, neurotoxică și mutagenă pentru floră și faună. Contaminarea apei cu acești compuși organici împiedică pătrunderea luminii și schimburile de gaze vitale pentru flora acvatică, ducând la moartea diferitelor specii de plante marine, cu impact semnificativ asupra întregului lanț trofic. 

În sol, hidrocarburile pot bloca porii acestuia și, prin urmare, accesul plantelor de uscat la apă și nutrienți esențiali creșterii. În consecință, discutăm despre un nivel mult mai redus de oxigen, produs în urma fotosintezei, aspect delicat pentru viață pe planeta Pământ. 

La oameni, consumul de apa ce conține hidrocarburi poate cauza probleme ale sistemului imunitar, ficatului, sistemului reproducător, sistemului circulator, rinichilor etc De asemenea, riscurile de cancer și problemele hormonale pot perturba procesele de reproducere, precum și   dezvoltarea normală a fătului. 

Cum se poate gestiona problema hidrocarburilor în apă?

Implementarea unor fluxuri de lucru, ce implică utilizarea la o scară mult mai redusă a hidrocarburilor, reprezintă una dintre principalele soluții împotriva contaminării apelor. De aceea, energiile regenerabile sunt un subiect de interes pentru viitorul întregii planete.

Punctual, managementul acestor resurse trebuie să se concentreze în special pe minimizarea riscurilor privind deversarea hidrocarburilor în apă. Soluțiile avute la dispoziție vizează în special infrastructura pentru tranzitul acestor compuși organici, atunci când aceste structuri complexe sunt prezente într-un mediu natural: 

  • sisteme monitorizate de țevi și conducte pentru gaze naturale și petrol; 
  • separatoare de hidrocarburi pentru canal (utilizate frecvent în benzinării);
  • recipiente realizate din materiale rezistente la niveluri ridicate de uzură etc

Hidrocarburile reprezintă cea mai importantă sursă de energie pentru progresul întregii planete, însă utilizarea acestora poate implica riscuri extrem de grave. De aceea, managementul acestora trebuie să reprezinte o responsabilitate asumată de întreaga populație a planetei. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!