Ce să faci cu hainele pe care nu le mai porți – cum le refolosești creativ

Dulapul tău e plin cu haine de care te-ai plictisit, care nu îți mai vin bine sau pe care, poate, nu le-ai purtat niciodată și nu știi ce să faci cu ele? Dincolo de a le dona, mai ales pe cele care arată încă excelent, poți să le dai o nouă înfățișare și să le refolosești în cele mai creative moduri. 

Cu puțină imaginație, un strop de răbdare și multă pasiune, nu ai nevoie decât de câteva ustensile simple, cum sunt o mașină de cusut, ac, ață, un pistol de lipit și câteva accesorii precum nasturii, dantelele ori strasurile, ca să dai o nouă viață hainelor tale vechi. Mai jos ai câteva idei în acest sens: 

Fii propriul designer și dă o nouă viață hainelor tale

Una dintre cele mai simple metode prin care poți refolosi hainele pe care nu le mai porți este să le modifici, astfel încât să arate altfel. De exemplu, dantela aplicată, mai ales pe mâneci și la gulere poate da o notă personală vestimentației tale, la fel cum strasurile fixate cu ajutorul unui pistol de lipit la cald înveselesc un tricou de a-l cărui design te-ai cam plictisit. Apoi, te poți folosi în același mod de paiete, ca să dai un pic de culoare blugilor pe care i-ai purtat ani la rând. Totodată, nu te împiedică nimeni să transformi o fustă lungă și dreaptă într-una scurtă, cu franjuri sau să scurtezi pantalonii lungi. 

Dincolo de toate aceste mici trucuri prin care poți da o nouă față hainelor tale vechi, nu uita că este foarte important să le accesorizezi cu o piesă deosebită din colecția ta de coliere, inele, brățări și cercei, o geantă șic, un șal, o eșarfă ori o pălărie cu boruri largi sau înguste, după cum se potrivește mai bine întregii ținute pe care alegi să o porți la un anumit moment. 

Personalizează obiectele dragi din casa ta

Dacă nu îți surâde ideea de a fi propriul designer al hainelor tale vechi și, totuși, nu îți vine să te desparți de ele, poți să le dai o nouă utilitate. Fie le transformi în alte accesori, cum ar fi broșele, bentițele sau gențile, fie personalizezi obiectele dragi din casa ta. 

O pereche de mănuși poate deveni îmbrăcăminte pentru cana ta preferată de cafea sau pentru ghivecele de flori pe care le iubești atât de mult. Cu ajutorul unei foarfece, a unei croșete și a unui ac de cusut, obiectele dragi din casa ta capătă un aspect mai vesel. De asemenea, dacă îți plac păpușile din porțelan de pe vremea bunicii, atunci hainele pe care nu le mai porți sunt o materie primă excelentă pentru a le crea ținute deosebite. 

Realizează jucării din hainele pe care nu le mai porți

Studiile psihologice au demonstrat că emoțiile pozitive, optimismul, capacitatea de a ierta, obiceiul de a-i ajuta pe cei din jur și acțiunile de voluntariat contribuie la menținerea unei bune sănătăți fizice și mentale. Prin urmare, una dintre modalitățile de a reutiliza hainele vechi este, de pildă, să confecționezi din ele jucării pentru copiii care au nevoie de ele. 

Folosindu-te de un șablon al unui urs sau al unei pisici, desenează pe spatele unei bluze colorate forma viitoarei figurine. Taie două bucăți de material, coase-le și umple-le cu vatelină. Pentru ochi, utilizează nasturi sau mărgele. Poți realiza astfel ce jucării dorești, fără prea mare efort.

Creează propriile decorațiuni pentru casă 

Din hainele pe care nu le mai porți poți crea cele mai amuzante decorațiuni pentru casă. Dacă ești o fire nonconformistă, nu te vei ghida neapărat după regulile clasice și vei găsi curajul de a te juca un pic cu materialele pe care le ai la dispoziție. 

De pildă, din mai mulți pantaloni, bluze și fuste din stofă, de culori diferite, taie pătrate sau triunghiuri. Coase-le apoi și vei obține o cuvertură interesantă și originală. După același model, poți confecționa fețe de pernă, șervete și chiar draperii.

Așadar, fie că alegi să fii propriul designer și să dai noi forme și culori bluzelor, pantalonilor sau rochiilor tale vechi, fie că le transformi cu totul în decorațiuni, jucării sau accesorii pe care să le utilizezi în alte scopuri, refolosirea hainelor pe care le-ai uitat de multă vreme în șifonier este un proces creativ și amuzant, în același timp. Depinde doar de tine ce alegi să faci, fie că e vorba de o simplă plăcere, de o acțiune de voluntariat sau că vrei să-ți deschizi propria afacere. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Teilor

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!