Ce rol are un consult optometric și cum te ajută

Ultimul update Joi, 17 noiembrie 2022, 16:37

Sursă foto: Shutterstock

Cu trecerea timpului, ochii sunt din ce în ce mai predispuși la probleme de vedere. Controalele periodice de specialitate ajută la depistarea anumitor afecțiuni oculare, la corectarea lor și îmbunătățirea calității vieții. 

Simptome precum disconfort, vedere încețoșată, dureri de cap sau lăcrimare frecventă ar putea indica anumite probleme la nivelul ochilor, dar și în lipsa acestora este recomandat să-ți faci un consult de specialitate anual. [1] Află în continuare despre rolul unui consult optometric, cum te-ar putea ajuta și dacă este potrivit pentru tine. 

Rolul consultului optometric

Consultația de optometrie are rolul principal de a depista eventualele vicii de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia. Specialistul care-ți testează vederea se numește optometrist și are atribuțiile să: 

 • Stabilească motivul vizitei tale și să-ți facă o scurtă anamneză;
 • Testeze acuitatea vizuală: acest lucru presupune identificarea unor cifre, litere sau forme aflate fie la distanță sau la apropiere;
 • Determine cu precizie ce dioptrii ai cu ajutorul unui aparat sigur, printr-o procedură nedureroasă;
 • Recomande ochelarii de vedere sau lentilele de contact care îți pot corecta posibilele vicii de refracție;
 • Testeze cât de confortabil vezi și te simți cu dioptriile propuse;
 • Ofere sfaturi cu privire la îngrijirea ochelarilor de vedere, utilizarea anumitor medicamente etc.;
 • Ajute să-ți schimbi ramele, lentilele ochelarilor sau lentilele de contact conform unei noi prescripții. Spre exemplu, poți beneficia de un astfel consult pentru ochelari de vedere în Cluj sau în orice alt showroom din țară. 

Mai mult decât atât, în cadrul unui consult optometric vei primi sfaturi de specialitate cu privire la siguranța ochilor la locul de muncă, iluminatul potrivit ochilor, îngrijirea ulterioară pentru utilizarea lentilelor de contact și recomandări privind ramele potrivite fizionomiei tale. 

În cazul în care observă că te confrunți cu o afecțiune în afara ariei sale de expertiză, optometristul îți va recomanda un consult oftalmologic de specialitate pentru ca tu să primești îngrijirea de care ai nevoie. 

Când să mergi la un consult optometric

Este necesar să mergi la un consult optometric o dată pe an, în cazul în care nu ai probleme de vedere, și ori de câte ori simți următoarele simptome: 

 • Vedere încețoșată;
 • Vedere neclară de aproape sau de la distanță;
 • Vedere dublă;
 • Dureri de cap;
 • Ai ochii uscați și senzația de iritație;
 • Disconfort ocular;
 • Usturime și roșeață la nivelul ochilor și alte simptome care îți ridică semne de întrebare. 

Totodată, este indicat un astfel de consult și pentru persoanele de peste 65 de ani, cele care suferă de boli sistemice, toți cei care au în familia lor membri cu probleme de vedere și copiii de vârstă școlară. Dacă porți ochelari sau lentile de contact, rețeta lor trebuie reînnoită cel mult o dată la 3 ani, iar un optometrist îți poate prescrie ochelarii sau lentilele de contact cu dioptriile necesare.  

Cum te ajută consultul optometric

O consultație optometrică va duce la identificarea factorilor care îți provoacă disconfort vizual. În urma examinării, specialistul îți va recomanda produsele și soluțiile de tratament adaptate nevoilor tale, astfel încât să-ți recâștigi confortul vizual. 

Acest tip de serviciu nu este recomandat doar persoanelor care se confruntă cu vicii de refracție, ci și persoanelor care își doresc să-și mențină vederea bună mai mult timp. 

În cele din urmă, este important de reținut că diagnosticarea din timp a problemelor de vedere pot fi abordate eficient și corectate în timp. Programează-te periodic la consultații optometrice dacă vrei să te asiguri că ai ochi sănătoși sau pentru a găsi soluția pentru nevoile tale.

[1] “10 Warning Signs & Symptoms of Eye Problems | Washington.” Eye Rx |, 30 June 2020, eyerx.com/10-warning-signs-symptoms-of-eye-problems/. Accesat la 15 Nov. 2022.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!