Ce ar trebui să știi și să faci ca să fii în siguranță când pleci într-o vacanță

Planificarea și documentarea sunt esențiale pentru a te asigura că vei avea parte de o vacanță de vis.

Probabil că deja te-ai obișnuit să faci cercetări amănunțite în privința companiei aeriene cu care urmează să călătorești: câte și ce incidente au avut loc în ultimii ani, ce spun clienții despre serviciile oferite, care sunt situațiile neplăcute care pot interveni în timpul zborului. Sau să mergi cu mașina la un service auto înainte de a pleca în vacanță, pentru o verificare de rutină. Însă ești familiarizată și cu problemele privind siguranța și securitatea care pot apărea odată ajunsă la destinație?

Furturile, păcălelile și problemele de sănătate sunt doar câteva dintre cauzele care pot transforma o vacanță de vis într-una de coșmar. Iată ce ar trebui să știi înainte să pleci la drum:

Alege cu grijă îmbrăcămintea

Nimic nu îți poate deconspira mai bine statutul de turist decât îmbrăcămintea. Astfel, poți deveni o țintă pentru hoții de buzunare și tâlharii de orice fel. Cu cât te prezinți mai puțin ca un vizitator și mai mult ca un om al locului, cu atât vei primi mai puțină atenție din partea persoanelor nepotrivite.

De asemenea, a purta hainele potrivite reprezintă și un semn de respect. De exemplu, mai multe țări islamice au un cod vestimentar specific, care, în cele mai multe cazuri, este aplicat cu strictețe. Îmbrăcată cu o pereche de blugi dama și un tricou decoltat, vei ieși, cu siguranță, în evidență. Se poate întâmpla ca localnicii să se simtă ofensați și astfel să devină ostili față de tine. Ignorarea obiceiurilor locale poate fi văzută ca o aroganță ori o ignoranță și, uneori, taxată dur.

Drept urmare, în țările conservatoare, este mai bine să te îmbraci în conformitate cu tradiția, astfel încât să te poți pierde în mulțime fără probleme. Nu uita, înainte să pleci în vacanță, să te documentezi și cu privire la codul vestimentar aplicat la destinație.

Fii atentă la escrocheriile locale

Turiștii sunt primii vizați când vine vorba de escrocherii. Oriunde vei călători, te vei întâlni cu un localnic pregătit să te păcălească și să câștige niște bani. De aceea, este bine să știi dinainte la ce să te aștepți și să fii vigilentă. Furturile din rucsac sunt frecvente în multe țări cu potențial turistic. De asemenea, suprataxarea la călătoriile cu taxiurile sau adăugarea unor produse pe nota de plată se numără printre escrocheriile cel mai des practicate.

Așadar, pentru a evita sa fii pusă în situații neplăcute, fii mereu atentă la bagaje și la lucrurile de valoare pe care le ai la tine, ține rucsacul în partea din față a corpului când mergi cu transportul în comun, verifică mereu nota de plată și tarifele pe care taxiurile le practică. 

Împărtășește itinerariul cu prietenii ori familia

Printre măsurile de siguranță pe care ar fi bine să le iei când pleci într-o vacanță se numără și aceea de a împărtăși itinerariul călătoriei cu membrii familiei sau prietenii. Drept urmare, dacă ei nu vor primi vești de la tine, e bine să aibă detalii cu privire la traseul tău pentru a putea anunța autoritățile. Totodată, este important să îți faci o asigurare de călătorie înainte să pleci în vacanță. În acest mod, îți asiguri bunurile de valoare în cazul furturilor sau pierderii acestora. De asemenea, o asigurare medicală ar trebui să reprezinte o prioritate înainte să pleci la drum.

O vacanță în care plănuiești să te relaxezi, să te bucuri de atracțiile turistice și de gastronomia locală se poate transforma rapid într-o călătorie de coșmar. De aceea, precauția și vigilența sunt extrem de importante.

Sursă foto: Africa Studio/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Miniprix

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!