Cazul burselor custodiale

Bursele descentralizate au devenit în ultimul timp o inovație demnă de luat în seamă în lumea cripto.

Este o idee care promite. În loc să faci tu toate cumpărările, vânzările și tranzacționările pe o platformă de tranzacționare cu multipli utilizatori pe internet, utilizatorii DEX folosesc contractele inteligente pentru localizarea partenerilor de tranzacționare potențiali și pentru realizarea tranzacțiilor ad–hoc, unu–la–unu fără intermediari.

DEX–urile par să fie următorul pas firesc în tranziția către o economie digitală globală, centrată pe utilizator. Criptomonedele se bazează pe faptul că oferă tuturor independență, reducând, în cele din urmă, necesitatea intermediarilor.

Poate că DEX–urile se vor dovedi vreodată a fi o soluție universală eficientă pentru utilizatorii de cripto. Dar pentru cei mai multi utilizatori cripto, ziua aceea e destul de departe. Bursele descentralizate de azi necesită cunoștințe tehnice avansate și nu dețin funcții care sunt esențiale pentru cei mai mulți utilizatori.

Problema cu DEX–urile

Utilizatorii burselor descentralizate trebuie să treacă printr–un număr semnificativ de obstacole tehnice. Ei trebuie să stabilească portofele pentru fiecare criptomonedă pe care o tranzacționează. Trebuie să aleagă metode pentru stocarea cheilor lor publice și private. Pe lângă acestea trebuie să instaleze software și să își asume responsabilitatea pentru securitate. Cu o bursă descentralizată, trebuie să realizezi toate sarcinile care sunt rezolvabile pentru tine în cazul unei platforme cripto tradiționale custodiale.

Cazul burselor custodiale

Mai mult decât atât, vei beneficia de instrucțiuni puține și foarte tehnice – dacă există vreo instrucțiune. Dacă există instrucțiuni, nu e nici o garanție că aceasta va fi scrisă într–un limbaj pe care îl înțelegi. Echipele care stau la baza DEX–urilor nu au de obicei resurse sau angajamente pe termen lung ca să traducă informațiile în limbajele utilizatorilor.

Nu te aștepta să poți să adresezi întrebări către suportul clienți. Toată ideea unei burse descentralizate este că utilizatorul este independent și auto–suficient. Nu există personal care să ofere ajutor răspunzând la întrebări sau care să execute tranzacții.

DEX–urile sunt în general create doar pentru criptomonede. Dacă vrei să cumperi criptomonede cu euro, lire sau krona va trebui să faci toate aceste acțiuni. Dacă vrei să îți vinzi criptomonedele și să retragi monedele convenționale, nu vei putea să o faci. Va trebui să transferi fondurile în altă parte.

Cele mai multe burse descentralizate sunt create de echipe anonime. Nu știi nimic despre trecutul sau despre calificările lor – nici măcar despre numele lor. Este posibil ca software–ul scris de ei să poată permite sifonarea fondurilor tale? Poate. La o bursă descentralizată, ești responsabil pentru evaluarea credibilității dezvoltatorilor anonimi, și, ideal ar fi să revizuiești singur codul sursă ca să te asiguri că nu conține surprize rău intenționate.

Chiar dacă găsești un cod scris cu intenții bune, acesta ar putea fi vulnerabil hackerilor. Cele mai multe burse descentralizate sunt create de indivizi sau echipe mici fără resursele necesare să realizeze o testare la nivel profesional sau să implementeze măsuri de securitate military–grade. În ultimele 12 luni, utilizatorii au pierdut miliarde de dolari în favoarea hackerilor care au exploatat punctele slabe din codul DEX. În cazul unui DEX nimeni nu–ți poate compensa pierderile atunci când codul este compromis.

Iar cu o bursă descentralizată,nu este nici un acces simplificat la instrumentele de investiții high–end. Să presupunem că vrei să–ți mizezi unele din criptomonedele tale ca să câștigi un randament bun. Sau vrei să programezi cumpărări recurente pentru a realiza medierea costurilor așa cum recomandă consultanții în investiții. Sau dacă ai vrea să declanșezi tranzacții de cumpărare sau vânzare când prețurile ating un anumit nivel?

Unele DEX–uri pot oferi funcții avansate, dar când vine vorba de folosirea lor, investitorii sunt pe cont propriu.

Investitorii experimentați care au cunoștințe aprofundate în tehnologia de blockchain, criptarea prin cheie publică, portofele, și contracte inteligente pot evita limitele burselor descentralizate. Mii de oameni folosesc fără probleme DEX–uri azi.

Rămân vreo 7 milioane de oameni care nu utilizează DEX–uri – oameni care nu au diplome în informatică sau înclinația de a face față oricărui aspect al vieții lor financiare cu mâinile goale.

Pentru asta există bursele custodiale.

Avantajul custodial

Platformele cripto custodiale cum este Kriptomat ocolesc toate punctele slabe ale DEX–urilor. Pe cele mai bune website–uri cripto cutodiale, vei găsi funcții precum:

Măsuri de securitate avansate, inclusiv testarea white–hat, compensații pentru bug–uri, stocare la rece a fondurilor utilizatorilor și sisteme de securitate enterprise–grade. Unele fac chiar mai mult de atât. La Kriptomat, utilizatorii se autentifică utilizând autentificarea puternic securizată cu doi factori, iar Kriptomat securizează datele și fondurile acestora cu protocoale de securitate high–end. Kriptomat este prima platformă cripto Europeană care a obținut certificarea ISO 27001 pentru securitatea datelor.

Ușurința utilizării. Platforma Kriptomat include o enciclopedie ce te introduce în lumea criptomonecelor, tehnolgiei blockchain și investițiilor – toate scrise concis în limbaj uzual. Instrucțiunile sunt traduse în limbaj local în fiecare țară unde Kriptomat activează ca afacere. Video–urile demonstrează cum să faci tranzacții iar la dispoziția ta ai un număr mare de personal de suport care să îți răspundă la întrebări.

Instrumentele de tranzacționare avansate precum medierea costurilor, tranzacțiile automate și alertele de preț sunt ușor de utilizat la cele mai bune platforme custodiale. Acestea sunt aceleași funcții pe care consilierii financiari exclusivi le oferă celor mai bogați clienți ai lor – în schimbul unor comisioane piperate. La Kriptomat, aceste funcții sunt disponibile tuturor utilizatorilor.

Pe un website custodial, știi cu cine lucrezi. Cele mai multe site–uri listează numele și scurte biografii ale fondatorior. Caută website–uri care sunt licențiate și reglementate pentru zona unde locuiești. Așa știi că lucrezi cu un partener cu reputație bună care crede în aderarea la servicii financiare guvernate de reglementări.

Cazul burselor custodiale

În concluzie

Utilizarea unui DEX este precum stocarea economiilor tale de o viață în propriile mâini. Ești în control deplin, dar nu te poți bucura de nivelul de securitate pe care îl poți găsi la bănci.

Dacă ai tranzacționat criptomonede din 2011, ai experiență cu setarea multiplelor tipuri de portofele electronice, și ești confortabil cu analizarea codului sursă al contractelor inteligente, atunci un DEX este ce îți trebuie. Îți oferă control maxim fără intermediari. Ești cu un pas mai aproape de visul cripto.

Pentru restul de ceilalți aproximativ 7 miliarde de oameni, platformele custodiale cum este Kriptomat nu sunt o a doua alegere – sunt de fapt o soluție superioară. Aceleași website–uri care fac cumpărarea și vânzarea de criptomonede la fel de ușoare ca și cum ai comanda pizza, oferă acces ușor la instrumente de investiție dovedite, care sunt disponibile doar investitorilor mari la casele de brokeraj convenționale. Poți să setezi cumpărări și vânzări automate pentru a profita de modificările de preț atunci când nu ești online și cumpărări recurente ca să te bucuri de avantajele medierii costurilor cu fonduri pe care altfel le–ai cheltui fără să te gândești prea mult. În plus te bucuri de accesul la sute de monede și jetoane selectate cu atenție.

Kriptomat se angajează la un viitor în care beneficiile revoluției criptomonedelor sunt împărtășite cu toți, indiferent de locație, fie că sunt investitori masivi sau începători neînregistrați la bancă al căror unic acces la lumea financiară este un telefon mobil.

Nu poți face acel viitor adevărat cu DEX–urile de astăzi.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!