Case de închiriat în Cluj: Prețul chiriilor a explodat! 420 € pentru un apartament vechi cu două camere

Ultimul update Joi, 30 ianuarie 2020, 19:00
Chiriile au crescut în majoritatea oraşelor ţării, dar mai cu seama în Cluj-Napoca. 420 de euro a ajuns să fie nu prețul caselor de închiriat în Cluj, ci chiar al unui apartament de 2 camere!

În al treilea pătrar din 2019, piaţa închirierilor de apartamente a fost mai dinamică decât de obicei, conform celui mai recent raport de piaţă. Preţurile medii solicitate de către proprietari pentru închiriere au înregistrat majorări în toate marile centre regionale, dar şi în alte reşedinţe de judeţ.

De exemplu, un apartament cu două camere (confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafaţă utilă de circa 50-60 de metri pătraţi) poate fi închiriat, în Cluj-Napoca, cu 420 de euro pe lună – în creştere de la 400 de euro pe lună.

De altfel, în marile oraşe, cererea pentru apartamente şi case de închiriat continuă să fie semnificativ mai scăzută decât cea pentru proprietăţi rezidenţiale de vânzare – dar depăşeşte, totuşi, jumătate din volumul celei din urmă.

În ultimele trei luni, aproape 100.000 dintre potenţiali chiriaşi au încercat să închirieze o locuinţă prin intermediul unui singur site de imobiliare, în creştere față de cele trei luni anterioare. Bucureştiul a atras mai bine de jumătate din aceste căutări, fiind urmat în clasament de Cluj-Napoca.

Totuși, comparativ cu perioada similară a anului trecut, nivelul actual al cererii pe închirieri din cele şase mari oraşe ale țării este, per ansamblu, cu 2% mai scăzut.

Tendinţa descendentă a fost resimţită în patru dintre cele şase mari centre regionale – în Cluj-Napoca (-7%), Braşov (-7%), Constanţa (-7%) şi, respectiv, Timişoara (-6%).

Oferta, cu o treme mai mare decât în trimestrul trecut

În cel de-al treilea trimestru din 2019, numărul ofertelor de apartamente şi case disponibile spre închiriere în cele şase mari oraşe ale ţării (proprietăţi finalizate înainte de anul 2000) s-a cifrat la 23.370 – ceea ce marchează o creştere sensibilă, de aproape 33%, faţă de trimestrul anterior, când pe piaţă existau 17.600 de asemenea anunţuri.

Este un avans firesc, având în vedere intensificarea activităţii pe piaţa închirierilor din marile centre universitare.

Oraşul cu cele mai multe locuinţe de închiriat rămâne Bucureştiul, la o distanţă considerabilă, dar apropiindu-se de jumătate din volumul ofertelor existente în Capitală, situându-se Cluj-Napoca.

Faţă de perioada similară a anului trecut, oferta de închirieri a fost, la nivelul celor şase mari centre regionale, cu 8,1% mai mare, tendinţa general ascendentă fiind resimţită în toate oraşele analizate.

Interesant este faptul că patru dintre aceste reşedinţe de judeţ au consemnat creşteri anuale de două cifre, respectiv 19,5% în Braşov, 12,9% în Constanţa, 11,4% în Cluj-Napoca şi 11,2% în Iaşi.

Cât despre anunţurile de închiriere nou-introduse pe piaţă trimestrul trecut, se observă un avans mai uşor, respectiv de 3,6%, faţă de perioada similară din 2018. În acest caz, creşteri au avut loc doar în cinci din şase centre regionale, respectiv în Braşov (+16,3%), Iaşi (+9,2%), Cluj-Napoca (+7,8%), Constanţa (+5,1%) şi Bucureşti (+1,1%).

Cluj-Napoca, piață atipică

În ceea ce privește apartamentele de vânzare, Cluj-Napoca e o piață atipică, unde 80% din tranzacții se fac cu banii jos, cumpărătorii neapeland la credite bancare, când în restul țării e invers.

Cluj – Napoca rămâne cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, cu aproximativ 7.000 de locuinţe livrate în oraş şi împrejurimi doar în acest an – și cu un grad de absorbție pe durata construcției de 90%, foarte ridicat, arată o altă analiză recentă.

Piața rezidențială din Cluj – Napoca ar putea înregistra în 2019 cele mai bune rezultate ale sale din istoria modernă, conform raportului de piață ”SVN Residential Market Gernome – Toamna 2019”, realizat de compania de consultanță imobiliară SVN România.

Numărul de locuințe livrate în oraș și împrejurimi ar urmă sa se situeze la un nivel similar cu cel înregistrat în 2018, de 7.000 de unități. ”Tot mai multe proiecte mixte se dezvoltă în interiorul orașului, cu multiple facilități și cu o componentă de birouri”, arată raportul.

Deși e considerată cea mai scumpă piață imobiliară din țară, prețul apartamentelor din Cluj-Napoca a crescut și în acest an, cu 10%. ”Numărul de locuințe care se vor livra în acest an ar urmă să se situeze la un nivel similar cu cel din 2018, când s-a înregistrat un record absolut, de apoximativ 7.000 de apartamente și case predate în oraș și împrejurimi”, se mai arată în raport.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!