Cand trebuie sa sterilizam o pisica?

Sterilizarea este o intervenţie ce constă în îndepărtarea ovarelor  sau a ovarelor și uterului– în cazul femelelor, sau îndepărtarea testiculelor – în cazul masculilor. Chiar dacă procedura este diferită, sterilizarea este o intervenţie ce se referă atât la masculi, cât şi la femele.

Este important să ştii că sterilizarea este o operaţie chirurgicală ce poate fi efectuată de un medic veterinar. Intervenţia va împiedica femela să producă ovule ce pot fi fertilizate de masculi, iar dacă ne referim la un motan, prin această procedură corpul masculului nu va mai produce spermatozoizi care să poată fertiliza ovulul unei femele. Practic, scopul acestei proceduri este de a împiedica pisicile să se reproducă.

Când sterilizăm o pisică?

Indiferent că vorbim de pisici de rasă sau nu, pisicile (indiferent că ne referim la un mascul sau o femelă), recomandarea de sterilizare este sa aibă loc în perioada pubertăţii. Această perioadă este atinsă de femele la vârsta de şase – şapte luni, iar de masculi la vârsta 7 – 12 luni sau chiar și în etapa adultă. Dacă nu ştii care este cel mai bun moment să îţi sterilizezi animalul de companie, cel mai indicat ar fi să discuţi cu un medic veterinar. Acesta îţi va oferi toate informaţiile de care ai nevoie şi te va ajuta să iei o decizie care să nu pună sub nicio formă sănătatea pisicii în pericol.

De ce este important să sterilizăm pisicile

Principalul beneficiu al sterilizării este acela de a elimina posibilitatea de a avea pui nedoriţi. Un alt avantaj este reprezentat de reducerea probabilităţii ca animalul tău de companie să se infecteze sau să răspândească o boli cu transmitere sexuală, căci după sterilizare dorinţa de împerechere va dispărea. De asemenea, tot după sterilizare, dorinţa de luptă este şi ea redusă, lucru care poate atrage după sine un mediu mult mai liniştit în locuinţa ta, mai ales dacă ai şi alte animale de companie.

Luarea în greutate după sterilizare

Luarea în greutate este una din cele mai importante ‘’complicaţii’’ care pot apărea în urma sterilizării. Specialiştii spun că apetitul unei pisici poate creşte cu 20 – 25% după efectuarea intervenţiei, şi în acelaşi timp, consumul efectiv de energie se reduce cu aproximativ 30%. Lucru care contribuie fără dar şi poate la luarea în greutate. Bineînţeles, pentru a preveni acest lucru trebuie să îi oferi pisicii tale hrană special concepută pentru pisicile sterilizate şi cel mai important, în cantitatea indicată de producător sau de medicul veterinar. Să nu uităm că o pisică are nevoie şi ea de mişcare, prin urmare ar trebui să te asiguri că aceasta are la dispoziţie activităţi prin care să îşi consume energia zilnică.

Sterilizarea este o procedură benefică pentru pisici, iar dacă ai nevoie de mai multe informaţii, îţi recomandăm să te consulţi cu medicul veterinar în acest sens. Acesta îţi poate oferi informaţii esenţiale despre: momentul ideal pentru sterilizare, ‘’complicaţii’’ care pot apărea în timpul sau după intervenţie, hrana potrivită, sfaturi privind îngrijirea pisicii după efectuarea intervenţiei şi aşa mai departe.

Dacă ai o pisicuţă şi îţi doreşti să o sterilizezi, trebuie să te documentezi cât mai bine înainte de efectuarea intervenţiei, căci doar aşa te vei asigura că animalul tău are parte de cel mai bun tratament şi se poate bucura de o viaţă liniştită.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!