Cancerul mamar – cea mai întâlnită formă de cancer la femei

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 09 martie 2022, 17:32

Cancerul mamar este cea mai întâlnită formă de cancer la femei. Potrivit datelor statistice furnizate de Globocan 2020, cancerul la sân ocupă locul întâi ca frecvență la sexul feminin, în România fiind diagnosticate peste 12.000 de cazuri noi și peste 3900 de decese ca urmare a acestei afecțiuni.

 Cum apare cancerul?

Odată cu descoperirea acidului dezoxiribonucleic (ADN) și cu apariția biologiei moleculare, acum mai bine de 70 de ani, au fost făcute progrese notabile în dezvoltarea de noi tehnologii pentru studierea genelor dar și în analizarea modului în care se declanșează cancerul. Astfel, descoperirile au dus la concluzia că toate formele de cancer au la bază o disfuncție la nivelul genelor, generând așa zisele mutații genetice, lucru care duce la pierderea funcției regulatoare a celulelor.

Transformarea unei celule sănătoase într-un canceroasă are la bază mai multe alterări genetice suprapuse și duce de obicei la o divizare celulară necontrolată. Aceste defecte genetice se pot moșteni, fiind transmise dintr-o generație în alta sau pot fi dobândite de-a lungul vieții.

Cancerul mamar

Până în prezent, au fost identificate peste 200 de tipuri de cancer. Cea mai frecventă, însă, în cazul femeilor, este cancerul mamar, mai exact, cel localizat la nivelul sânului.

Din cauza efectelor importante pe care le are asupra sănătății și vieții femeilor, este important să știm cât mai multe despre această boală, care sunt cauzele și factorii de risc, prin ce metode poate fi depistată și tratată.

Cancerul mamar ia naștere la nivelul țesutului mamar, la nivelul lobulilor (glandelor care produc lapte) sau la nivelul ductelor (tubulilor care transportă laptele către mamelon). Vârsta la care apare cancerul mamar este de obicei de peste de ani, foarte rar apărând și la vârste mai tinere.

De ce apare cancerul mamar?

Ca și celelalte forme de cancer, cancerul mamar are la bază o multiplicare celulară aberantă, necontrolată, dată fie de o disfuncție genetică fie de mai multe alterări suprapuse ale genelor. Odată ce tumora s-a constituit la nivelul țesutului mamar, o parte din celulele tumorale maligne se pot răspândi și la nivelul ganglionilor limfatici sau în alte zone ale corpului, formând metastaze.

Factori de risc ai cancerului mamar

Factorii de risc asociați de specialiști în declanșarea cancerului mamar sunt:

 • Genul feminin – și bărbații pot dezvolta cancer mamar, însă într-un procent foarte mic. Majoritatea cazurilor sunt înregistrate la sexul feminin.
 • Vârsta – riscul de a dezvolta cancer mamar crește odată cu vârsta.
 • Istoricul personal – șansa de a dezvolta cancer mamar și la celălalt sân este mai mare la persoanele cu antecedent de cancer mamar.
 • Istoricul familial – persoanele care au în familie cazuri de cancer mamar
 • Iradierea – expunerea la radiații în zona pieptului
 • Menstruația timpurie
 • Sarcina geriatrică
 • Lipsa unei sarcini
 • Obezitatea
 • Consumul abuziv de alcool
 • Fumatul
 • Stresul.

Cum putem evita un diagnostic avansat

Motivele pentru care o femeie poate dezvolta cancer mamar nu sunt pe deplin cunoscute, de aceea lucrul cel mai eficient pe care îl putem face pentru sănătatea noastră este să prevenim pe cât putem un diagnostic avansat, care ne-ar putea da puține soluții de tratament.

Screening-ul de prevenție s-a dovedit de-a lungul timpului cel mai puternic aliat în lupta cu cancerul mamar. Atunci când boala se află în stadiu incipient, ea este perfect tratabila și poate fi de asemenea evitată și mastectomia (pierderea sânului).

Screening-ul de prevenție presupune efectuarea unei investigații imagistice anual – ecografia, pentru femeile cu vârsta de până în 40 de ani și mamografia, în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!