Singurul loc cu bijuterii autentice din destinații de vis. Cum arată modelele unice din Thailanda și alte colțuri exotice de lume

De Unica.ro, pe

Iată cum o simplă căutare pentru o nouă brățară de picior din argint (le ador vara!) m-a purtat într-o călătorie prin destinații exotice ca Thailanda, India și Maroc, în care am descoperit povestea bijuteriilor autentice, spusă de magazinul de bijuterii Metaphora. 

Dacă inițial m-am îndrăgostit de colecția lor de brățări de picior, din care mi-a atras atenția modelul Haathee cu origini indiene, cu cei cinci elefanți norocoși cu trompa în sus, pe măsură ce am vizitat întreg magazinul online, și am descoperit restul colecțiilor culese din toată lumea, am rămas uimită de cât de spectaculoase sunt aceste bijuterii. 

Metaphora este o adevărată “comoară ascunsă” cu bijuterii despre care nu știam și despre care vreau să vă povestesc, pentru că este un magazin unic în România.

Așa am aflat că Maria Mănoiu, cea care a creat acest brand, a pornit acum mai bine de 12 ani o călătorie în căutarea bijuteriilor etnice autentice, călătorie care continua și astăzi. Maria vizitează în fiecare an țări de pe trei continente, Europa, Asia și Africa, în căutarea de “comori”, adică mostre de bijuterii tradiționale din țara respectivă, pe care apoi le dă în lucru artizanilor bijutieri locali, pentru ca la final să le aducă în România și să le vândă pe metaphora.ro. 

Ce este captivant este că poți vedea talentul bijutierilor în fiecare piesă. Colecțiile care au ajuns în topul wishlist-ului meu sunt cele de cercei Metaphora, cât și modelele lor unice de inele de argint. Am rămas cu gândul la un inel cu piatră mare, statement, și la o pereche de cercei cu detalii atât de complexe încât te duc cu gândul chiar la o operă de artă. 

Singurul loc cu bijuterii autentice din destinații de vis. Cum arată modelele unice din Thailanda și alte colțuri exotice de lume

Din cufărul unui negustor thailandez, direct la gâtul tău

De-a lungul timpului, Maria a descoperit bijuterii deosebite în tot felul de locuri inedite: în cufărul unui negustor thailandez, pe brațele unor indience dintr-o mică piață locală, sau într-un atelier ascuns de lume al unui artizan marocan, în care bijuteriile se fac din generație în generație. Toate au ajuns după câteva luni de muncă și pe siteul Metaphora

Procesul durează pentru că bijuteriile Metaphora sunt făcute mereu în serie limitată, fiind lucrate integral manual de către artizanii bijutieri din țara de origine, care pot crea doar un număr mic de astfel de..  “comori”. 

Bijuteria preferată descoperită de Maria în una din zecile de călătorii este un colier de nuntă masiv, de aproape un kilogram, lucrat în argint la începutul secolului XX, găsit într-un magazin de antichități dintr-un mic orășel din Rajasthan, India. 

După cum vezi, bijuteriile provin doar din locuri foarte puțin turistice, neatinse de comerțul mainstream – e vorba doar de locuri unde producția de bijuterii în masă, sau cea pentru turiști, lipsește total, și în care autenticitatea fiecărei piese este dată de tradiție.

Singurul loc cu bijuterii autentice din destinații de vis. Cum arată modelele unice din Thailanda și alte colțuri exotice de lume

Pe lângă destinațiile de peste mări și țări din care Metaphora aduce accesorii, m-au surprins și bijuteriile realizate chiar aproape de noi, în Grecia (pe care o asociam doar cu plajele primitoare și deliciile culinare). 

Ei bine, am descoperit că Grecia bifează cu succes și la capitolul bijuterii din argint lucrate cu multă îndemânare! M-au captivat piesele lucrate cu detalii minuțioase și granat natural, de un roșu vulcanic absolut irezistibil. Trebuie să-l vedeți pe site!

Singurul loc cu bijuterii autentice din destinații de vis. Cum arată modelele unice din Thailanda și alte colțuri exotice de lume

Colecții în serie limitată, pentru prima oară în România 

Pe site apar bijuterii noi în funcție de comorile descoperite de Maria în țările de origine – ce e clar este că lista destinațiilor și culturilor din care Metaphora culege modele crește an de an. 

Cea mai bună metodă ca să nu ratezi orice nouă colecție în serie mică este să te abonezi la newsletter, așa ești la curent cu noi modele care ajung pentru prima oară în România. 

Atunci când găsești o bijuterie care se potrivește perfect cu stilul tău, sfatul este să nu stai prea mult pe gânduri, pentru că bijuteriile, mai ales cele unicat sau în serie foarte mică, dispar cât ai spune “statement”. 

Asta pentru că, pe scurt, când spui Metaphora, spui bijuterii autentice din destinații de vis, modele unice pe care nu le găsești în altă parte. Ai toate șansele să-ți găsești noul accesoriu “semnătură” și să aștepți nerăbdătoare următoarele comori descoperite într-un orășel ars de soare din Rajasthan, sau un sătuc uitat de lume din munții Atlas.

Singurul loc cu bijuterii autentice din destinații de vis. Cum arată modelele unice din Thailanda și alte colțuri exotice de lume

La ce te poți aștepta de la următoarele colecții Metaphora?

E momentul perfect să vă povestesc despre ce urmează, pentru că tocmai s-au lansat noutăți în colecția Metaphora de bijuterii tuarege, amulete și talismane care vorbesc despre misterioasa viața a locuitorilor deșertului. 

În Romania nu mai există o altă sursă de bijuterii tuarege, Metaphora fiind singurii care au rezolvat misterul logisticii de a aduce la noi bijuterii create chiar în.. deșert. 

Singurul loc cu bijuterii autentice din destinații de vis. Cum arată modelele unice din Thailanda și alte colțuri exotice de lume

Tuaregii sunt locuitorii nomazi ai Saharei, iar bijuteriile lor reflectă lumea și stilul lor de viață învăluit în mister, având un tip de lucrătură și modele perfect recognoscibile ca fiind tuarege. Nu seamănă cu niciun alt stil pe care l-am mai văzut. Fiecare amuletă sau talisman tuareg este gravat cu simboluri de protecție și e încărcat de simboluri și credințe, iar tuaregii, femei, bărbați și copii, le poartă în permanență, pentru că îi ajută să facă față vieții aspre și pline de neprevăzut din deșert. 

Unul din materialele preferate de tuaregi este lemnul de abanos african, pe care îl combină mereu cu argint, iar din contrastul între cele două materiale prețioase rezultă întotdeauna bijuterii de o eleganță aparte, cu un aer atemporal. 

Următoarele destinații vizate de Metaphora sunt Mexic, unde există o moștenire extraordinară în zona bijuteriilor, și țările baltice, cărora Metaphora le-a dedicat o întreagă poveste pe blogul lor, de unde am învățat o mulțime de lucruri noi despre bijuterii. De exemplu, știai că bijuteriile etnice au avut mereu și un rol pragmatic? În vremuri dificile, femeile erau nevoite să își vândă bijuteriile zestre pentru a salva familia într-un an secetos, de exemplu. La populațiile berbere din munții Atlas din Maroc, există chiar și un proverb care amintește de acest lucru, „brățările grele sunt pentru vremuri grele„. 

Concluzia este una cu care mă identific – cele care poartă Metaphora își doresc bijuterii de o calitate și de o frumusețe ce depășesc orice tendințe. Pentru asta vor investi pentru a purta ceva unicat, din bijuteriile spectaculoase care apar periodic pe site, sau vor alege din bijuteriile care fac parte din colecția permanentă a brandului, care sunt mult mai accesibile, și la fel de frumos lucrate.

Sper că vei împărtăși și tu acest loc secret și autentic al bijuteriilor cu prietenele tale – iar dacă te identifici cu povestea sa, sfatul meu este să nu amâni o vizită pe site, pentru că e posibil ca acolo să te aștepte noua ta bijuterie preferată, culeasă din călătoriile lor extraordinare! 

Singurul loc cu bijuterii autentice din destinații de vis. Cum arată modelele unice din Thailanda și alte colțuri exotice de lume
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!