Baie cu duş sau cadă? Cum să alegi varianta potrivită pentru tine

sursa foto: https://unsplash.com/photos/g51F6-WYzyU

Instalarea unei căzi sau a unei cabine de duş reprezintă principala dilemă când vine vorba despre amenajarea sau redecorarea băii. Varianta ideală ar fi să ai suficient spaţiu şi buget pentru a te bucura de avantajele cumulate ale ambelor obiecte sanitare. Cum acest lucru nu este întotdeauna posibil, îţi prezentăm argumente pro şi contra pentru fiecare, urmând să alegi ce se potriveşte cel mai bine nevoilor tale.

Beneficii comune

Oferta de cabine de duş şi de căzi de baie este atât de diversă încât acoperă majoritatea nevoilor şi preferinţelor casnice sau hoteliere. Iată care sunt beneficiile oferite de ambele variante:

Varietate de modele

Când intri într-un raion de obiecte sanitare sau deschizi o ofertă online eşti surprins de varietatea de modele disponibile pentru fiecare. Cabinele de duş pot fi la nivelul pardoselii sau cu treaptă de acces, cu sau fără perdele sau uşi, cu pereţi drepţi sau ovali, cu baza din ceramică sau piatră naturală, cu sursa de apă din tavan sau de pe peretele vertical. Căzile, la rândul lor, pot fi lipite de perete sau de sine stătătoare. Cele independente pot avea picioare ornamentale, scări de acces laterale sau de jur împrejur. Cada poate fi dreaptă sau de colţ, dimensiunile se aleg în funcţie de nevoi sau preferinţe. Acolo unde este posibil, cada poate fi instalată sub nivelul pardoselii, astfel încât accesul să se facă prin coborârea unor trepte.

Materiale disponibile

Gresia, faianţa şi fonta au fost o lungă perioadă singurele variante de materiale pentru băile românilor. Din fericire, această epocă s-a încheiat. În prezent, sunt o mulţime de alternative, de la cele mai accesibile la materiale premium, de lux. Duşurile pot fi confecţionate din fibră de sticlă, cu pereţi din plastic, într-o variantă de buget. Modelele rafinate pot fi chiar ascunse în configuraţia unei băi moderne, unde o simplă rigolă mascată în pardoseală asigură scurgerea, iar pereţii lipsesc total. În privinţa căzilor, acestea variază de la acril până la marmură şi alte soiuri de piatră naturală, cu inserţii din cele mai preţioase metale.

Opţiuni terapeutice

Atât duşurile, cât şi căzile pot fi folosite pentru un program de menţinere sau recuperare a sănătăţii corporale. Cada de baie poate avea instalaţii de hidromasaj încorporate, cu jeturi îndreptate în diverse zone. Poți obține acelaşi beneficiu când stai în picioare, în cabina de duş cu hidromasaj, datorită capetelor de duş care eliberează apa în diverse variante, de la ploaie până la cascadă puternică.

Ce le diferenţiază

Cabinele de duş şi căzile de baie sunt printre cele mai comune obiecte sanitare. Cum e şi firesc, acestea au o serie de caracteristici diferite, printre care:

Spaţiul ocupat

Atunci când eşti limitat de spaţiu, cel mai probabil va trebui să te orientezi asupra unui sistem de duş mult mai compact din acest punct de vedere. Când baia este generoasă ca suprafaţă, alegerea se face ţinând cont de stilul de design ales şi de preferinţele personale.

Stilul de viaţă

Baia este spaţiul din casă care evoluează odată cu personalitatea ta. În funcţie de stilul de viaţă, poţi prefera duşurile rapide şi revigorante de dimineaţă sau seara, la fel de bine cum te poţi simţi energizat de o baie lungă, în cadă, cu aromaterapie. Nevoile se schimbă pe măsură ce familia se schimbă. Atunci când apar copiii, în special în primii ani de viaţă, îngrijirea corporală a acestora este mai simplă dacă ai la dispoziţie o cadă. La polul opus, persoanele în vârstă sau suferinde pot întâmpina dificultăţi când vine vorba despre accesul în/din cadă, aşadar va trebui să o înlocuieşti cu o cabină de duş.

Alegerea între cabina de duş şi cada de baie poate fi făcută ca preferinţă personală sau impusă de anumite condiţii. Important este să cunoşti nevoile de bază ale familiei tale şi să le armonizezi cu opţiunile în materie de design.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!