Andra și familia ei experimentează viața fără telefoane și gadget-uri în show-ul „Cu Susu’n Jos”!

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 21 septembrie 2021, 11:52
  1. Andra, recent tu și familia ta ați descoperit importanța de a seta anumite limite și reguli, după cum arată episodul cu voi din show-ul online „Cu Susu’n Jos”, pus la cale de Carrefour. Cu această ocazie, vreau să te întreb: care este regula cea mai des încălcată în familia voastră? Dar cea mai respectată?

Andra: Cred că respectarea orei de culcare a fost și este și acum o misiune imposibilă! Poate ar trebui să o facem mai realistă, ca să ne ținem de ea. Oricât de mult am vrea să ne culcăm devreme, a fost mereu greu pentru că uneori ajungem târziu acasă și se simte multă energie, vrem să vorbim între noi, avem nevoie de timp împreună. Alteori cina se prelungește sau pur și simplu copiilor nu e le este somn și citim 15 povești până adorm. Deci până la urmă ne culcăm cu o jumătate de oră mai târziu sau chiar și mai mult, depinde.

Cele mai respectate reguli sunt cele de igienă: ne descălțăm când intrăm în casă, ne spălăm întotdeauna pe mâini după aceea și din nou înainte de mese și așa mai departe. De asemenea, este important cum ne purtăm unii cu alții: ne exprimăm politicos, cu calm, nu ridicăm tonul, ne cerem scuze dacă greșim.

  1. Tu ai fost extrem de fericită atunci când s-a tras la sorți chiar regula aleasă de tine, cea care interzicea folosirea dispozitivelor, însă consecințele au fost pline de peripeții, după cum am văzut în episod. Cum crezi că ar arăta o săptămână întreagă din viața voastră fără telefoane, tablete și laptopuri?

Andra: Ar fi o săptămână distractivă, în care am crea multe amintiri, doar că nu am face poze! Nu m-aș plânge deloc, cred că eu aș fi cea mai fericită dacă am avea o săptămână complet offline. Pe de altă parte, mi-ar ajunge și câteva zile, nu neapărat o săptămână întreagă. Le-aș duce lipsa prietenilor de pe Facebook, Instagram… Nu rezist să nu răspund la comentariile lor, sunt atât de calzi și de drăguți!

Andra și familia ei experimentează viața fără telefoane și gadget-uri în show-ul „Cu Susu’n Jos”!
  1. În momentele în care nu sunteți online, ce activități aduc bucurie și distracție în viețile voastre (fie că vorbim de activități individuale sau de familie)? Spre ce activități înclinați mai des – spre cele indoor sau outdoor?

Andra: Ne place și să petrecem timp afară, în grădină sau departe de casă: la munte sau la mare. Fiecare face ce îi place: citim, cântăm, de exemplu David exersează la chitară, Eva dansează, Cătălin pregătește masa la grătar – este talentul lui artistic! Uneori ne plimbăm cu bicicletele sau luăm orașul la pas. Nu suntem foarte sportivi, dar ne place să ne mișcăm și să stăm în aer liber, când vremea este plăcută.

  1. Ca familie, cum găsiți echilibrul între viața online și cea offline? Ce trucuri vă ajută să le separați pe cele două?

Andra: Copiii ne ajută cel mai mult să păstrăm echilibrul. Ei au nevoie de atenția noastră și o cer. Vor să fie ascultați, gâdilați, vor să ne jucăm cu ei și să nu ne întrerupă niciun telefon. Chiar dacă și ei urmăresc desene animate pe ecrane uneori, ei au mai ales nevoie de contact cu noi, părinții lor, și ne fac și pe noi să ne aducem aminte că o îmbrățișare și un zâmbet sunt foarte benefice.

  1. Când tu erai copil, tehnologia nu ajunsese încă atât de departe ca astăzi. Ce experiențe frumoase de atunci au rămas cu tine, pe care îți dorești să le oferi Evei și lui David, în pofida felului în care tehnologia acaparează viața de zi cu zi?

Andra: Cel mai mult îmi plăcea să petrec timp în aer liber în timpul verii, să mă joc, să culeg fructe direct din copac. Mă jucam de-a artista îmbrăcându-mă în rochiile mamei și pantofii ei cu toc, chiar dacă îmi erau mari, și imitam artistele preferate. Chiar dacă tehnologia a evoluat mult, și Eva și David încă se bucură de joacă liberă, mai ales când merg la bunici.

  1. Dacă mâine ar dispărea toate gadget-urile din lume, cum crezi că s-ar descurca fiecare membru al familiei Măruță cu o asemenea pierdere?

Andra: Cred că am fi un pic neliniștiți și derutați la început, pentru că avem anumite obiceiuri create în jurul gadgeturilor: fie ne uităm la un film împreună, fie comandăm mâncare de pe o aplicație sau ne uităm la o rețetă video ca să o facem acasă. După o perioadă însă, clar am uita de tehnologie și ni s-ar părea că așa am trăit dintotdeauna. În vacanțe, de exemplu, în afara faptului că ne facem poze din când în când, uităm de telefoane și tablete pentru că suntem atât de încântați de mare și plajă sau de peisaje, de tot ce este nou. Deci sigur se poate.

Puteți viziona primul episod din show-ului online “Cu susu-n jos”, pus la cale de Carrefour aici:

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!