Cum să faci faţă alergiilor sezoniere?

De Unica.ro, pe

Manifestarea fondului alergic este un context din ce în ce mai des întâlnit. Atât cei mici, cât şi adulţii, se confruntă cu neplăcerile provocate de reacţia pe care organismul o are în faţa diferitelor tipuri de alergeni, de la cei alimentari, până la cei respiratori şi cutanaţi.

Alergiile respiratorii 

Alergiile respiratorii se manifestă prin reacţii de diferite intensităţi în faţa alergenilor respiratori. Categoria acestui tip de alergeni este foarte amplă, conţinând polen de la diferite plante, particule de praf şi fum, acarieni, mirosuri puternice, pene, puf sau ciupercile specifice mucegaiului.

În cazul reacţiilor alergice respiratorii, simptomatologia se manifestă prin mâncărimi la nivelul nasului şi ochilor, lăcrimare excesivă, iritaţii cutanate şi ale ochilor, congestionarea căilor respiratorii, tuse sâcâitoare şi respiraţie şuierătoare. Pentru o diagnosticare corectă, este recomandat un control orl, astfel încât să se stabilească exact cauza reacţiilor şi să se elimine posibilitatea existenţei altor contexte medicale. Medicul ORL-ist va recomanda pacientului investigaţiile necesare în cazul suspectării unui fond alergic.

Alergiile sezoniere

Cele mai frecvente reacţii alergice respiratorii sunt generate de polen, astfel că primăvara şi toamna reprezintă perioadele în care se impune luarea măsurilor de prevenţie. În primul rând, este obligatoriu un consult efectuat într-un cabinet de alergologie Cluj. Medicii alergologi vor efectua investigaţiile necesare, astfel încât să se stabilească exact alergenul sau alergenii la care se manifestă reacţia. Este o măsură obligatorie şi de mare ajutor, pacientul alergic ştiind astfel de ce plante să se ferească. Însă, a te feri de alergenii respiratori de sezon este dificil, fiind particule care sunt purtate în aer, foarte greu de depistat şi controlat.

Măsuri de protecţie în faţa alergenilor

În urma efectuării unui control de specialitate şi odată depistate cauzele reacţiilor alergice, medicul specialist va stabili o schemă de tratament cu rol preventiv. În momentul în care organismul intră în contact cu un alergen, se produce anticorpul specific – IgE. Rolul acestui anticorp este  acela de susţine  organismul în lupta cu  alergenul, moment în care în sânge se eliberează histamina, răspunzătoare de apariţia reacţiilor alergice. 

Astfel, tratamentul prescris de medicul alergolog în vederea prevenirii reacţiilor alergice sezoniere va avea rolul de a inhiba acest proces, conţinând substanţe antihistaminice. De asemenea, va fi de mare ajutor o schemă de tratament care să vizeze decongestionarea căilor respiratorii şi dilatarea acestora. Medicul alergolog este cel care stabileşte momentul în care se începe acest tratament preventiv, dar şi durata în care va fi administrat.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!