Alegerea pavelelor pentru o curte ca-n poveşti

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 13 octombrie 2021, 23:19

Amenajarea curţii cu ajutorul sistemelor de pavaj este una dintre cele mai eficiente, durabile şi estetice soluţii disponibile. Proiectul se pretează atât pentru contractarea unor specialişti, care te vor ajuta cu idei şi cu execuţia propriu-zisă, cât şi pentru o realizare în regim Do-It-Yourself, de care te vei bucura cu mândrie la final. Partea bună este că ai de ales dintr-o gamă variată de pavele şi dale de calitate, potrivite pentru orice suprafaţă, arhitectură şi idei de design. Iată de ce să ţii cont înainte de a alege.

Delimitează clar spaţiile de pavat

Dacă nu alegi să pavezi întreaga curte, de la nord la sud şi de la est la vest, trebuie să delimitezi anumite trasee şi zone de acoperit. Din punct de vedere estetic, pavelele din piatră se integrează foarte uşor cu alte elemente naturale precum apa, lemnul sau plantele.

Acces auto

Pavarea căii de acces a automobilului de la poartă până în garaj sau pe locul de parcare din faţa casei este o soluţie cu un excelent raport preț calitate. Pentru accesul auto propriu-zis poţi alege să pavezi întreaga alee, atât în lungime, cât şi în lăţime. Este varianta cea mai simplă şi mai puţin pretenţioasă din punct de vedere al întreţinerii. Dacă însă doreşti să salvezi cât mai mult spaţiu verde în curte, poţi alege să trasezi două linii de 30-40 de centimetri pe întreaga lungime, aferentă fiecărei roţi a vehiculului. Astfel, în mijloc vei avea un spaţiu verde în care poţi planta gazon sau plante ornamentale scurte. Atât pentru acces, cât şi pentru locul de parcare trebuie să ţii cont de trafic şi de sarcina pe care o va suporta pavajul, aşadar alege produse rezistente.

Căi pietonale

Aleea de la poartă până în casă este doar unul dintre spaţiile pe care le poţi pava. Dacă terenul este generos, poţi folosi pavelele pentru amenajarea unor trasee de relaxare şi plimbare. Acestea pot fi în acelaşi stil cu accesul auto sau complementare. Spre exemplu, pentru o curte cu câţiva cireşi plantaţi poţi amenaja o cărare în stil „pas japonez”, cu dale mari, despărţite de câţiva centimetri de verdeaţă. Pavelele pot fi folosite la fel de bine pentru accesul la piscină, la locul de joacă sau de la o intrare la alta a casei.

Spaţii de relaxare

Pentru locul de joacă al copiilor trebuie să iei în calcul duritatea şi rigiditatea anumitor materiale. Din punct de vedere al siguranţei, betonul este de evitat. Alege sisteme de pavaj certificate cu eficienţă pentru atenuarea căzăturilor şi prevenirea accidentelor. La fel de important este accesul la piscină. Cel puţin în zona din jurul bazinului trebuie să alegi materiale cu porozitate ridicată, care împiedică alunecarea şi accidentările. Mult mai multă libertate ai când vine vorba de relaxare în foişor, în jurul unui cămin de foc sau pur şi simplu sub clar de lună. Aici alegerea se face doar din punct de vedere practic şi estetic. Dalele şi pavelele nu acoperă doar pardoseli, aceste materiale pot fi folosite şi pentru placarea zidurilor, fântânilor, pentru terasări sau punerea în evidenţă a plantelor ornamentale de grădină.

Dacă ai ales arhitectura unei anumite ţări pentru amenajarea casei tale, este înţelept să continui alegând pavaje din aceeaşi tradiţie. La fel de bine poţi inova, dacă simţi că un anumit model de piatră sau o culoare s-ar potrivi mai bine, aducând un plus de identitate proprietăţii tale.

Sursa foto: elis.ro

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!