7 lecții pe care merită să le reții înainte de a începe o carieră în testare

Dacă te gândești la cariera ta, ai probabil multe planuri. Însă simți că nu le poți materializa pentru că piața muncii este uneori greu de înțeles. Chiar dacă în ultimele 3 luni oferta de joburi a crescut cu 30% (conform datelor eJobs.ro), nimeni nu-ți poate garanta că te vei angaja imediat. Succesul interviului ține de tine. Și este firesc să ai emoții în această călătorie spre jobul dorit. Însă când timiditatea sau pragmatismul joacă un rol important, fă-ți loc printre ele, caută mai adânc după curaj și fă din el eroul principal! Poți face o schimbare radicală în carieră.

De exemplu, te tentează o carieră în IT, poți începe să te formezi în testare software. Și chiar dacă ți se pare că este un drum cu multe necunoscute, este important să știi că ai la îndemână lecții, pe care alți testeri le-au deprins din experiența lor, precum și cursuri utile, care te vor ajuta să îmbini partea teoretică cu cea practică.

Text: Mihaela Pascari

1. Comunică într-un mod clar și cu tact

Atunci când munca ta presupune să găsești greșeli, este important să le transmiți programatorilor într-un mod cât mai clar, fiind atentă și la exprimare. Ai observat și situația în care programatorii prioritizează erorile, raportate de testerul X, dar nu de către testerul Y? Testerul X oferă întotdeauna informații mai clare despre eroarea raportată. El investighează problema, încearcă să-i înțeleagă cauza principală, iar în raport va detalia bug-urile și soluțiile, de aceea dezvoltatorilor le place să prioritizeze erorile sale.

De asemenea, contează mult și felul în care formulezi mesajul către programatori. Nimeni nu ar dori să audă „ai făcut greșeli”, dar toată lumea ar răspunde pozitiv la „putem face asta mai bine în acest fel, nu crezi?”

2. Nu-ți fie teamă să pui întrebări

Nu există întrebări greșite. Un tester ar trebui să pună întotdeauna întrebări înainte de a face presupuneri și nu ar trebui să țină cont de nivelul său de experiență. Gândește-te că și cei mai experimentați testeri sau programatori au început ca juniori, și la rândul lor, au întrebat și au primit ghidare din partea altor profesioniști. Menținerea unei minți curioase și dorința de a afla mai multe te va ajuta să evoluezi în acest domeniu.3. Învață continuu pentru a rămâne cu candidat relevant

Când lucrezi într-un domeniu în care tehnologia se schimbă zilnic, este important să ții pasul cu ea și să găsești sursele de unde te poți documenta și învăța.

Internetul este plin de cursuri, tutoriale, bloguri pentru a învăța lucruri noi în testare. Dar care dintre aceste surse corespunde cel mai bine așteptărilor tale? Care îți oferă ocazia de a și practica ceea ce înveți, astfel încât să fii cât mai pregătită pentru primul job de tester?

Poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

4. Preia rolul utilizatorului final

Gândește-te la diferite situații de navigare pe desktop și pe mobil, realizează o comandă, verifică cât timp durează să faci acea comandă, cât durează să se încarce paginile.  Ia în calcul faptul că oamenii nu navighează pe internet, respectând indicațiile vreunui manualul de utilizare. Oamenii își doresc site-uri simple și prietenoase, iar misiunea ta este să testezi acea simplitate.
Poți face diferența prin capacitatea lor de a asculta, de a înțelege și de a analiza produsul testat din mai multe unghiuri, luând în considerare feedbackul utilizatorului final.


5. Intră în comunitatea profesioniștilor din domeniu

Un nou început vine de regulă cu multe ambiții, îți dorești să înveți de la cei mai buni. Și primul pas pe care îl poți face este să-ți creezi cont pe comunitățile de testeri precum: Ministry of Testing (pe Slack), Continuous Testing (pe Slack), uTest, StickyMinds | Software Testing & QA Online Community, The Test Tribe – Next-Gen Global Software Testing Community.
Vei fi surprinsă de câți oameni sunt de fapt deschiși și dispuși să te ajute. Contează doar să le explici clar ce situații întâmpini în testare și ce soluții ai încercat. La rândul tău, oferă ajutor, este o modalitate de a-ți construi o imagine profesională și de a avansa în carieră.

6. Nu pune presiune pe tine!

Există o concepție greșită în industrie și anume aceea că testerii trebuie să găsească toate problemele și, dacă site-ul nu funcționează bine, este în mare parte din cauza lipsei de testare sau din cauza testerilor, care poate nu și-au făcut treaba așa cum trebuie. Evident că și acestea pot fi explicațiile, însă în joc este și munca programatorilor, timpul, tool-urile folosite pentru testare, comunicarea în echipă. Atunci când identifici anumite probleme care ar putea sta în calea eficienței tale, este important să le prezinți echipei și împreună să optimizați activitatea.

7. Testarea poate fi asemănată cu lecțiile de pian

Dacă ai luat lecții de cântat la pian sau ai prieteni care ți-au povestit experiența lor în domeniul muzical, știi probabil că nu există perfecțiune.

Ai nevoie de timp și răbdare pentru a-ți dezvolta abilitățile și poți oricând să înveți ceva nou în fiecare zi sau să îmbunătățești ceea ce ai învățat. Foarte important este să repeți și să dai dovadă de perseverență chiar dacă lucrurile nu-ți ies ca la carte.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!