5 obiceiuri zilnice care îți pot afecta dantura

Specialiștii recomandă două vizite anuale la medicul dentist pentru a-ți menține sănătatea orală la cote maxime. Totuși, aceste vizite în scop profilactic, de monitorizare a problemelor care pot apărea, ar putea să nu fie suficiente. Din păcate, anumite obiceiuri din viața de zi cu zi îți pot deteriora dinții, iar, în unele cazuri, nici măcar nu bănuiești vinovatul. Renunțarea la aceste obiceiuri dăunătoare te va ajuta cu siguranță să-ți păstrezi dinții sănătoși. Iată cinci dintre cele mai frecvente gesturi dăunătoare zilnice pentru dantura ta. 

Alimente prea tari sau prea reci

Obișnuiești să spargi cuburile de gheață când îți termini băutura? Poate nu știai, dar, atunci când mesteci acele cuburi de gheață tari și reci, dinții tăi pot suferi microfracturi, iar, în timp, acest obicei îți poate deteriora dantura grav. Întotdeauna este mai bine să zdrobești gheața, nu să muști din cuburi. Dar cel mai bine este să nu o consumi deloc, pentru că este prea rece. 

Dinții mai pot fi afectați de alimente foarte dure, de exemplu, acele boabe de porumb care nu s-au umflat în timp ce au fost preparate floricelele. Este, de altfel, o cauză frecventă pentru care mulți pacienți ajung la stomatolog cu un dinte rupt sau o plombă pierdută. Acele boabe sunt extrem de dure pentru dinți. Acest obicei este cu atât mai periculos dacă ai optat pentru fatete dinti, pentru că acestea pot fi deteriorate în urma consumului de  alimente prea dure.

Alimente și băuturi dulci

Multă lume știe că zahărul provoacă frecvent  carii și multe alte probleme orale. Motivul este acela că zahărul hrănește bacteriile din gură care produc acizii responsabili de apariția cariilor. Cu alte cuvinte, cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât bacteriile au mai multă hrană și pot să secrete mai mult acid. 

Fumatul, eventual asociat cu cafea și/ sau vin roșu

Fumatul schimbă pH-ul gurii și promovează proliferarea bacteriilor dăunătoare. Obiceiul inhibă producția de salivă, necesară pentru echilibrarea pH-ului și menținerea coborâtă a nivelului de aciditate, pentru protecția împotriva cariilor și a gingivitelor. Cafeaua și ceaiul negru, dar și vinul roșu, consumate frecvent, pot păta dinții. În cazul în care s-au îngălbenit sau pătat, procedurile profesionale de albirea dintilor sunt recomandate, pentru a avea un zâmbet strălucitor.

Folosirea unui pahar, a unui tacâm sau a periuței altei persoane

Un lucru pe care nu îl știe toată lumea este acela că anumite boli orale, de exemplu, cariile provocate de bacterii, sunt transmisibile. Atunci când bei dintr-un pahar care nu este al tău, împarți lingura cu cea mai bună prietenă sau periuța de dinți cu iubitul, bacteriile care cauzează carii trec de la o gură în alta. 

Folosirea dinților ca instrumente

Fie că este vorba despre deschiderea unei sticle, ruperea unei pungi din plastic, a unei bucăți de bandă adezivă, a unei pielițe de la un deget, poate fi tentant să-ți folosești dinții. Deși, în general, gesturile îți pot fi utile, riști să îți spargi sau să îți fracturezi dinții. Aceștia sunt concepuți pentru mestecarea alimentelor, nu ca patent sau foarfece de unghii. Folosește instrumentele adecvate și protejează-ți dinții. 

În concluzie, renunțarea la obiceiurile dăunătoare prezentate mai sus și o bună igienă orală, cu un periaj efectuat corect, te pot ajuta să ai grijă mai bine de dinții tăi. Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi, pentru a preveni blocarea resturilor alimentare și deteriorarea dinților și gingiilor. Adoptă o dietă echilibrată și evită produsele prea dulci sau prea acide, prea tari sau prea reci, care ar putea deteriora smalțul. Și nu uita de controalele stomatologice în scop profilactic, de două ori pe an sau mai des, în funcție de nevoi. 

Sursa foto: Freepik

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!