5 modalități prin care îți poți ajuta copilul să-și dezvolte vocabularul

Înainte ca un copil să poată învăța să citească, el trebuie să aibă o bună înțelegere a cuvintelor de bază și a semnificației acestora. Și, deși acest lucru poate părea dificil, există modalități foarte simple prin care, ca părinte, poți contribui la construirea vocabularului copilului. De fapt, probabil că faci o mulțime dintre ele în mod normal, pe parcursul zilei, fără ca măcar să îți dai seama.

De la cititul cu voce tare până la a purta o simplă conversație, zilnic îl ajuți pe micuțul tău să învețe cuvinte noi explicându-i cum funcționează, ce înseamnă diferite lucruri sau acțiuni pe care cel mic le observă. De fapt, cu cât părinții fac mai mult pentru a-l ajuta pe copil să depășească provocările legate de limbaj, cu atât copilul va fi mai bine pregătit pentru grădiniță și ulterior pentru școală.

Iată cum îți poți ajuta copilul să-și dezvolte vocabularul și să-și însușească abilități noi.

1. Poartă des conversații cu micuțul tău

Probabil ai auzit des că cei mici absorb precum un burete informațiile pe care le primesc, așa că este important să îi familiarizezi cu limbajul încă de când sunt bebeluși. Asta înseamnă să porți conversații cu ei chiar dacă ei nu îți vor putea răspunde la început. 

Numărul de cuvinte pe care copiii le învață în primii ani de viață va impacta modul în care vor interacționa verbal în viitor. Calitatea interacțiunilor dintre părinți și copii este unul dintre cei mai importanți factori ce influențează vocabularul, așa că este vital să vorbești cu copilul tău și să îl explici ce înseamnă cuvintele noi pe care le folosești.

Încearcă să numești obiecte, să folosești construcții numerice și să introduci cuvinte care exprimă emoțiile. Cu cât înțeleg mai multe cuvinte, cu atât mai multe vor putea folosi în dialogurile cu ceilalți.

2. Citiți împreună

Un vocabular vast înseamnă un pas important către lectura independentă. Este important să faci din lectură o rutină zilnică, pe care copilul să o îndrăgească. De  aceea este important să îi stârnești curiozitatea. Acest lucru ar putea însemna să alegi povesti cât mai interesante, pe care să le cițiți împreună și eventual să purtați conversații despre ele, la final.

Nu citi doar poveștile pentru școală. Observă interesele copilului tău și găsește cărți care au legătură cu ele, deoarece acest lucru îl va încuraja să citească din plăcere.

Continuă să citești cu voce tare copilului, chiar și după ce acesta este capabil să citească independent.  Copiilor le place să audă povești și le poți dezvolta vocabularul alegând cărți pe care le-ar fi dificil să le citească singuri. Nu te limita doar lecturile clasice: citirea cărților de non-ficțiune, a ziarelor pentru copii și a benzilor desenate îl va expune pe copil la o gamă mai largă de cuvinte.

3. Numește cât de des ai ocazia obiectele din jur

Folosește post-it-uri pentru a eticheta obiectele din casă, deoarece acest lucru îl va ajuta pe copil să învețe cuvinte noi. Pe măsură ce crește, poți adăuga adjective cuvintelor de pe etichete, cum ar fi „scaun verde”, pentru a contribui la extinderea vocabularului celui mic.

4. Folosește și sinonime ale cuvintelor uzuale

O modalitate ușoară de a-i prezenta copilului cuvinte noi este să le folosești tu în propoziții. Poți face acest lucru înlocuind diferite cuvinte cu sinonime. De multe ori un sinonim este mai descriptiv decât cuvântul original. De exemplu, copilul ar putea înțelege și asimila mai ușor cuvântul “înțelept” dacă ai utiliza uneori sinonime ale acestuia, precum “ deștept” sau “inteligent”.

5. Folosește cuvintele noi în propoziții

Nu are rost ca micuțul tău să învețe cuvinte noi dacă nu știe cum să le folosească. Faptul că îl faci să folosească un cuvânt într-o propoziție vorbită sau scrisă îl va ajuta să înțeleagă sensul și contextul acestuia.

Îl poți ruga să scrie propoziții care să includă fiecare cuvânt nou învățat, încurajându-l să îl caute într-un dicționar dacă nu este sigur de semnificația lui.

Așadar, dezvoltarea vocabularului copilului nu este dificilă și este o etapă este necesară pe măsură ce acesta își începe călătoria spre lectură. În unele cazuri este necesară o planificare prealabilă, dar în cea mai mare parte, a-ți ajuta copilul să învețe și să asimileze cuvinte este un proces ce intervine natural în rutina ta zilnică.

Sursă foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Elefant.ro

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!