5 controale medicale periodice recomandate pentru o viață sănătoasă

Ai grijă ce mănânci, faci mișcare, eviți stresul și nu uiți niciodată cât de importantă este odihna. Faptul că ai adoptat un stil de viață sănătos nu înseamnă însă că nu mai este nevoie să treci pe la doctor. Dimpotrivă, controalele medicale periodice nu ar trebui să lipsească niciodată de pe lista unei persoane preocupate de sănătatea sa. Cu ajutorul acestora, pot fi prevenite numeroase afecțiuni. În acest articol vom vorbi despre câteva dintre controalele pe care nu ar trebui să le omiți niciodată. 

 1. Controlul stomatologic 

Medicul stomatolog nu este acel specialist pe care îl vizitezi doar atunci când începi să ai dureri dentare. Cariile, gingivita, parodontoza, tartrul, aftele dentare sau pierderea dinților sunt doar câteva dintre problemele ale căror prime semne ar putea trece neobservate de tine, dar nu vor scăpa ochiului atent al dentistului. 

Controalele regulate la clinica stomatologică LLL Dental te vor ajuta nu doar să îți menții sănătatea orală, ci și să economisești timp și bani; o afecțiune dentară depistată într-o fază incipientă este mult mai simplu și mai puțin costisitor de tratat. Chiar dacă dinții tăi sunt sănătoși, o curățare profesională efectuată o dată la câteva luni te va ajuta cu siguranță să ai acel zâmbet alb și strălucitor pe care ți-l dorești.[3] 

 1. Controlul cardiologic 

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial[6], iar controlul cardiologic de rutină are un rol important în diagnosticarea și tratarea acestora la timp. De la ce vârstă și cât de des ar trebui să faci un astfel de control depinde mai mulți factori, inclusiv de stilul de viață și istoricul medical personal și familial. De regulă, acesta presupune un examen fizic, măsurarea tensiunii arteriale și efectuarea unor analize de sânge pentru verificarea nivelului colesterolului și al glicemiei. Dacă medicul consideră necesar, îți poate recomanda și alte investigații suplimentare.[4]

 1. Controlul ginecologic 

Pentru o femeie, controlul ginecologic periodic este o necesitate, fie că are sau nu motive de îngrijorare. Cu ajutorul acestuia pot fi descoperite la timp afecțiuni precum infecțiile cu transmitere sexuală ori urinare, cancerul sau orice altă afecțiune care ar putea avea un impact negativ asupra sănătății tale sexuale și reproductive. De obicei, examenul ginecologic presupune inspecția zonei genitale în poziție ginecologică, examenul cu valve și tușeul vaginal propriu-zis. Mai include examinarea sânilor și efectuarea unor analize specifice. Se recomandă efectuarea unui astfel de control cel puțin o dată pe an, după începerea vieții sexuale.[1]

 1. Controlul dermatologic 

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, iar la nivelul acesteia apar deseori primele simptome ale unor probleme medicale ce pot varia de la o simplă alergie până la o tumoare. Toate aceste semne vor fi depistate în timpul unui control dermatologic. Orice modificarea a aspectului pielii, oricât de mică ar fi ea, ar putea reprezenta un posibil semnal de alarmă. Un astfel de control este cu atât mai important dacă ai un istoric familial de cancer de piele.[5] 

 1. Controlul oftalmologic 

Afecțiunile oftalmologice sunt comune și trec adesea neobservate pentru o perioadă lungă de timp. Tocmai de aceea, pe lista acestor controale medicale periodice ar putea figura și cel oftalmologic, în cursul căruia medicul îți va verifica acuitatea vizuală (claritatea), percepția adâncimii, alinierea ochilor și mișcarea acestora. Poate ajuta la depistarea unor afecțiuni care, în lipsa tratamentului, pot duce la pierderea vederii.[2]

Tipul, numărul și frecvența controalelor medicale periodice necesare vor varia de la o persoană la alta, în funcție de mai mulți factori. Cele menționate mai sus sunt doar o parte dintre ele. Ceea ce trebuie să reții este că un control efectuat la timpul potrivit contribuie la prevenirea sau depistarea precoce a numeroase afecțiuni. Așa că învinge-ți frica de vizita la medic și programează-te la un control. 

Surse de referință: 

 1. Bialy, Agnieszka, and Anton A Wray. “Gynecologic Examination.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534223/. Accessed 4 July 2022.
 2. CDC. “Keep an Eye on Your Vision Health.” Centers for Disease Control and Prevention, 1 Oct. 2020, www.cdc.gov/visionhealth/resources/features/keep-eye-on-vision-health.html. Accessed 4 July 2022.
 3. “Common Questions about Going to the Dentist – American Dental Association.” Mouthhealthy.org, 2022, www.mouthhealthy.org/en/dental-care-concerns/questions-about-going-to-the-dentist. Accessed 4 July 2022.
 4. Grey, Heather. “When Should You Have a Heart Health Checkup?” Healthline, Healthline Media, 14 May 2020, www.healthline.com/health/heart-health/scheduling-heart-health-checkup. Accessed 4 July 2022.
 5. “What Happens during a Skin Examination?” Nih.gov, Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), 29 Aug. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK378786/. Accessed 4 July 2022.
 6. “Cardiovascular Diseases.” Who.int, World Health Organization: WHO, 11 June 2019, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1. Accessed 4 July 2022.
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!