4 sfaturi de înrămare a fotografiilor de la profesioniști

Prima impresie contează la fel de mult în lumea artei ca și în viața de zi cu zi. Prezentarea are un rol important în stabilirea modului în care o fotografie va fi primită de către publicul său. Artiștii, curatorii și proprietarii de galerii știu acest lucru și se gândesc foarte mult la montarea, încadrarea și agățarea fotografiilor pentru expoziție. 

Aruncarea unei printuri în rame foto prefabricate poate fi suficientă pentru o fotografie de vacanță, dar o lucrare destinată expunerii publice necesită o manipulare mai nuanțată. 

Pentru a înțelege mai bine arta și meșteșugul prezentării fotografiilor, am luat sfaturile a unor profesioniști care lucrează îndeaproape cu muzee, galerii și colecționari.

De unde să începeți

Există două capete ale spectrului de încadrare: o parte acordă prioritate designului interior, iar cealaltă parte acordă prioritate vizibilității operei de artă. Vreți să vă uitați la artă sau la rame foto? Fiecare își are locul său, în funcție de tipul de fotografie și de locul în care va fi expusă.

Cel mai important loc de unde trebuie să începeți este să vă întrebați „Unde va fi plasată asta?”. Fotografia va fi tratată într-un mod tradițional sau subiectul necesită o abordare mai conceptuală? Ne obligă lucrarea să ne întrebăm „Ce este un cadru?” înainte de a lua alte decizii?

Este important să nu începeți un dialog cu totul nou atunci când înrămați. O fotografie este o expresie a punctului de vedere al fotografului, la fel ca orice operă de artă. Un model de rame foto nu ar trebui să încerce să spună o poveste complet nouă. Fotografia trebuie respectată pentru ceea ce este.

Despre pericolele înrămării DIY

Mulți oameni își trag singuri un glonț în picior luând scurtături pentru a face treaba cât mai repede. Apoi, dacă mai târziu lucrarea trebuie reînrămată, ajung să fie nevoiți să trimită lucrarea la un restaurator pentru a inversa efectele unora dintre pașii anteriori. Pe termen lung, ajung să cheltuiască mult mai mulți bani pe rame foto decât ar fi cheltuit inițial, așa că încerc întotdeauna să îi sfătuim pe oameni să meargă înainte și să se ocupe de toate lucrurile în mod corespunzător de prima dată.

Încadrarea pentru conservarea fotografiilor

Alegeți rame foto cu un geam care oferă o protecție UV de 99%; fiți conștienți de faptul că o protecție UV de 90% este la fel de bună ca și absența protecției UV. Este vorba fie de o protecție de 99%, fie de nimic, deoarece spectrul mai înalt de lumină este cel care deteriorează opera de artă. 

Nu expuneți niciodată fotografia la soare sau la o sursă directă de lumină. Alegeți un carton mat care nu conține acid, material de cârpe. Acesta este un material dovedit în timp. Tot ceea ce faceți trebuie să fie reversibil. Evitați să folosiți orice fel de bandă adezivă pe fotografii. Folosiți colțuri de Mylar sau bandă adezivă fără acid care nu are umiditate. Nu puteți folosi balamale japoneze cu majoritatea hârtiilor fotografice, deoarece umiditatea va provoca umflături. Orice lucru care are umiditate va provoca acest lucru, deoarece fotografiile sunt glazurate la suprafață și poroase pe spate. Glazura nu se poate mișca, dar partea de jos da.

Agățarea fotografiilor de mari dimensiuni

Lucrul cu substraturi superioare este esențial și există multe care pot funcționa bine, în funcție de mărimea și nevoile proiectului. Dacă lucrarea va fi montată, un material PVC ușor este un substrat excelent și eficient din punct de vedere al costurilor. Pentru hârtii cu suprafață mai netedă, două foi de aluminiu subțire lipite de un miez de polietilenă sunt alegerile preferate. 

În timp ce substraturile de 3 mm funcționează adesea, piesele supradimensionate pot necesita o grosime de 6 mm pentru rigiditate maximă. În cazul în care fotografia nu este montată, puteți susține piesele mai mari pe un panou pe care să îl confecționați singuri. 

Acesta este format din carton mat de cârpă cu 4 straturi la suprafață și este susținut cu carton spumă și cu contrafort din lemn cu bare transversale. Fixarea tuturor componentelor cu capse, lipici de arhivă și adeziv furnizează o legătură strânsă și durabilă, asigurând că panoul nu se va deforma.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!