4 criterii de care să ții cont în alegerea jucăriilor pentru copilul tău

Jucăriile sunt cel mai bun profesor pentru copilul tău, încă de la cele mai fragede vârste. Din acest motiv, achiziționarea unor jucării noi ar trebui să aibă la bază personalitatea celui mic, dar și pasiunile de care dă dovadă. 

Atunci când se joacă, juniorul tău are oportunitatea de a descoperi în permanență lucruri noi, dar și de a explora lumea din jur.

Cum alegi jucăria potrivită pentru copilul tău

Unii copii preferă jocurile statice așa că li se potrivesc figurinele sau plușurile, iar alții preferă joaca activă, așa că vor alege mingile, mașinuțele sau alte obiecte care se mișcă. De asemenea, unii puști preferă jocurile de construcții, alții se dau în vânt după jocurile de logică, iar alții iubesc jocurile de rol. Pentru fiecare dintre ei există jucăria potrivită, care să îi ajute să își dezvolte abilitățile principale. 

Din acest motiv, nu trebuie să existe o limitare în expunerea celor mici la jocuri și jucării. Cu timpul, vei putea vedea cum copilul tău preferă anumite activități, realizate cu jucării specifice. Pentru o alegere sigură, te poți orienta către jucăriile educative Urbantrends, deoarece vei avea siguranța că sunt produse de calitate ce vor atrage atenția celui mic pentru o perioadă îndelungată de timp.

Criterii de care să ții cont atunci când alegi jucării pentru copilul tău 

  1. Să provoace imaginația

Așa numitele jucării deschise („open toys”) au proprietatea de a putea fi utilizate în nenumărate moduri, singura limită fiind imaginația copilului. Jucăriile educative din această categorie încurajează copiii să își folosească și să își dezvolte creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor. Poți alege dintre cuburi, mingi, lego, puzzle, figurine și seturi creative. 

  1. Să reprezinte joacă activă

Atunci când se joacă, se presupune că pruncii fac ceva. Indiferent dacă trag, împing, colorează, aruncă sau desfac este vorba despre joacă activă. Acele modele de jucării care funcționează singure, pe bază de baterii, iar copilul nu face decât să se uite la ele, nu ajută la dezvoltarea niciunei abilități. Din contră. Blochează copilul într-o atitudine pasivă, cu efecte grave și complicate, atât la nivelul inteligenței, cât și al dezvoltării motrice sau din punct de vedere al abilităților sociale. 

  1. Să fie realizate din materiale adecvate

Cu siguranță, discuția despre materialele destinate producției de jucării este destul de complexă. Cu toate astea, reține faptul că trebuie excluse din start produsele care au în componență elemente chimice, toxice sau alergenice, așa cum sunt țesătura, vopseaua ori alte elemente decorative. Plasticul este și el destul de periculos, deoarece poate conține toxine cum sunt PVC-ul sau ftalații. Adezivii utilizați la jucăriile din lemn pot fi toxici, eliberând formaldehidă. Elementele din pânză nu trebuie să conțină materiale sintetice, derivate din petrochimice, deoarece pot afecta dezvoltarea normală și funcționarea endocrină. Umplutura jucăriilor moi, cum sunt plușurile, este de cele mai multe ori din poliuretan, care trebuie evitat. Alege doar jucării certificate eco friendly, realizate din materiale organice: lemn, lână, bumbac sau cânepă. 

  1. Să fie rezistente

Cele mai multe accidente care apar la copiii cu vârsta de până la 3 ani sunt cauzate de jucăriile defectuoase care nu au rezistat încercărilor la care au fost supuse. Copiii trag de jucării, le aruncă, le târăsc pe jos, mușcă din ele, iar asta le poate face să se rupă ori să se dezmembreze ușor. Alege jucării rezistente, din materiale durabile, și care nu conțin elemente care se pot desprinde. Este foarte frecventă înghițirea sau introducerea în nas de nasturi, capse, pietricele decorative sau alte bucăți de jucării. Evident, rezultatul este sufocarea, un incident care se poate termina tragic. 

Ține cont de criteriile de mai sus atunci când vei cumpăra jucării pentru copilul tău, iar alegerea va fi una inteligentă. Vei reuși astfel să oferi nu doar un cadou educativ, dar și unul care îl va ajuta pe cel mic să se dezvolte într-un mediu sigur. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!