4 criterii de alegere a celui mai bun vin

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/table-wine-shadow-macro-121191/

Vinul este o băutură nobilă, care necesită grijă atât față de metodele de cultivare și recoltare a strugurilor, cât și față de procesul de vinificație. Pe cât de populară este această băutură, pe atât de diversă este ca gust, arome, corpolență și aspect. Cunoașterea vinurilor la un nivel avansat necesită multă documentare, degustări dese și variate și vizite la crame și târguri de profil. De aceea, pentru băutorul obișnuit este mai important să aibă anumite cunoștințe de bază despre ce înseamnă un vin bun și cum se bea acesta. În rândurile care urmează vei descoperi care sunt criteriile pentru a alege cel mai bun vin, astfel încât tu și prietenele sau invitații tăi să vă bucurați de gusturi și arome unice.

 1. Soiul

Există numeroase soiuri de vin, unele cu origini românești, altele cu origini străine. Cu excepția celor de uz local, cu valoare redusă, soiurile celebre sunt toate la un nivel înalt. Ierarhizarea lor ține mai mult de preferințele fiecăruia, astfel că, pentru a-ți forma o bază de cunoștințe, este bine să deguști cât mai multe. Nu trebuie să ai prejudecăți în legătură cu vinurile românești. Poți bea cu încredere Fetească Neagră, soi de viță de vie nobilă din care se obțin băuturi de excepție. 

Dacă terenul și clima sunt optime, iar metodele de cultivare și procedeele de vinificație se realizează profesionist, vinul rezultat are toate șansele să fie foarte bun. În alegerea vinului trebuie să ții cont și de preparatele servite. Iată care sunt cele mai cunoscute sortimente de vin nobil și alimentele cu care se potrivesc:

 • Chardonnay – somon și alte specii de pește gras, fructe de mare cu sos;
 • Cabernet Sauvignon – carne roșie;
 • Sauvignon Blanc – fructe de mare, pește, sosuri ușoare; 
 • Fetească neagră – carne roșie;
 • Fetească albă – pește, carne de pasăre, aperitive;
 • Pinot Gris – preparate ușoare din pește sau fructe de mare;
 • Muscat – deserturi cu fructe;
 • Malbec – mâncare picantă, carne la grătar;
 • Riesling – preparate picante, friptură de rață sau gâscă, mâncare asiatică;
 • Pinot Noir – ciuperci, carne de pasăre gătită în sos de vin, sosuri;
 • Bordeaux – carne roșie și carne de vânat;
 • Tămâioasă Românească – carne de pasăre, pește, și chiar deserturi;
 • Băbească neagră – preparate fripte;
 1. Regiunea viticolă

Unele zone geografice produc struguri de calitate înaltă, datorită climei, solului și expunerii solare. Fiecare țară cu tradiție în cultivarea viței de vie are câteva zone de excepție. De exemplu, Franța are regiunea Bordeaux, iar România zona Vrancei, printre altele. De obicei, cramele din regiunile viticole de tradiție, cunoscute ca producătoare de struguri de calitate, produc și vinuri bune.

 1. Modalitatea de cultivare și recoltare a strugurilor

Strugurele este baza oricărui vin. Tehnica de cultivare a viței de vie este esențială pentru calitatea produsului final. Pentru a alege cel mai bun vin, îți recomandăm achiziționarea de vinuri obținute din viță de vie cultivată ecologic, în manieră tradițională. Cu cât intervenția mecanică și chimică este mai mică, cu atât strugurele are o calitate mai bună. 

Și metoda de recoltare este importantă. Chiar dacă mașinile eficientizează procesul, culesul manual este mai puțin dăunător plantelor și permite selectarea strugurilor buni de cei afectați de diverse mucegaiuri, insecte și alți factori care afectează calitatea strugurelui.

 1. Renumele cramei

Este bine să cumperi vin de la crame, nu de la producători industriali. Calitatea vinurilor din unele crame românești, de exemplu, este recunoscută la nivel național și internațional. Pentru a alege cel mai bun vin nu strică să te interesezi despre participările la concursuri și expoziții de profil. Un vin premiat a fost degustat și apreciat de specialiști ai vinului, așa că îl poți cumpăra cu încredere.

Și tu poți alege cel mai bun vin, dacă ții cont de recomandările noastre. Savurează-l alături de un preparat bun și persoane dragi. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!