3 metode prin care poți preveni apariția punctelor negre

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/smiling-happy-caucasian-girl-looking-friendly_9799771.htm

Punctele negre care se formează pe față, în special în zona centrală – nas, bărbie, obraji – au un aspect neplăcut și deranjant, iar dacă nu sunt tratate corespunzător se pot agrava și transforma în erupții mai grave. Acest tip de comedoane deschise reprezintă de fapt pori obturați, la nivelul cărora au avut loc acumulări de sebum și celule moarte. Formarea lor poate fi favorizată de o mulțime de factori, atât externi, cât și stres, transpirație sau dezechilibre hormonale.

Din rândurile de mai jos poți afla câteva metode prin care poți preveni apariția și dezvoltarea punctelor negre de pe față.

Ce sunt punctele negre

Punctele negre sunt umflături mici, închise, vizibile pe suprafața tenului. Acestea se formează din cauza blocării cu sebum și celule moarte a glandelor sebacee, care favorizează apariția de puncte albe pe suprafața pielii, iar dacă acumularea are loc în exces apar astfel de comedoane cu aspect negricios.

Deși culoarea punctelor negre de pe suprafața pielii pare să fie dată de murdărie, ea este dată de fapt de contactul cu aerul din jur. Oxigenul din aerul înconjurător oxidează sebumul din porii deschiși, ceea ce duce la înnegrirea melaninei din astfel de celule și la aspectul inestetic al punctelor negre. 

Factori ce favorizează formarea punctelor negre

În afară de un ten mixt sau gras, cu aspect uleios și care au tendința de a produce sebum în exces, există mai mulți factori ce favorizează formarea punctelor negre. Iată o parte dintre aceștia:

  • Stresul;
  • Transpirația;
  • Schimbările hormonale ce apar în adolescență, la menopauză sau în timpul administrării de anticoncepționale, care conduc la secreție de sebum în exces;
  • Acumularea de bacterii – de tip Propionibacterium acnes;
  • Anumite produse cosmetice, mai exact cele care nu sunt etichetate ca fiind non-comedogenice;
  • Afecțiuni medicale, printre care sindromul ovarelor polichistice; 
  • Anumite medicamente, în special cele care conțin hormoni.

Cum poți preveni formarea punctelor negre

Există mai multe soluții la care poți apela pentru a scăpa de punctele negre cu aspect inestetic. Cel mai important pas este, însă, îngrijirea corespunzătoare a tenului folosind produsele potrivite. Dacă vei dori să îndepărtezi manual astfel de leziuni ce apar pe suprafața pielii, s-ar putea să agravezi doar problema unei astfel de forme ușoare de acnee.

  • Curățarea regulată a tenului

Demachiază zilnic tenul, atât dimineața cât și seara, folosind un cleanser special destinat celui acneic sau o loțiune tonică fără alcool, care nu irită. Poți încerca și o spumă care nu îngrașă sau usucă pielea, pe care să o îndepărtezi apoi cu un burețel folosit doar în acest scop. Curățarea regulată a feței este esențială pentru a elimina sebumul, bacteriile și celulele moarte de la suprafață. 

  • Folosește o mască purifiantă

De 2-3 ori pe săptămână îți poți răsfăța tenul cu o mască pentru puncte negre, care va ajuta la curățarea în profunzime a feței. Variantele cu argilă sau cu cărbune activ au rol detoxifiant și purificator, ajutând și la calmarea tenului, iar cele de tip peel-off, pe care le regăsești sub formă de benzi pentru puncte negre, au rezultate vizibile de la prima aplicare și efect rapid.

  • Procedează atent la extracția punctelor negre acasă

Procedura de extragere este o metodă eficientă de a scăpa rapid de punctele negre, dar trebuie efectuată atent pentru a nu cauza leziuni și mai mari, care se pot manifesta sub formă de cicatrici sau pustule cu puroi. Dacă folosești acasă un dispozitiv special conceput în acest sens, ai grijă să îl sterilizezi înainte de fiecare utilizare, iar extracția să o faci pe tenul curățat și exfoliat. În același timp, este important ca pentru exfoliere să folosești un produs blând, care să nu încarce sau să agreseze și mai mult porii. 

Extracția punctelor negre de acnee corect se poate face și mai corect de către profesioniști, cu ajutorul unui instrument special. 

Rutina de îngrijire a tenului este esențială pentru a preveni apariția și formarea punctelor negre. Evită stresul și fumatul, ai grijă să te hidratezi suficient și să-ți asiguri o alimentație sănătoasă, iar astfel te vei putea bucura de un ten frumos și fără imperfecțiuni. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!