3 cărți de la un Laureat al Premiului Nobel în Literatură – Abdulrazak Gurnah

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/1MHU3zpTvro 

La BOOKZONE vei găsi trei cărți scrise de către Abdulrazak Gurnah, printre care și titlul care i-a adus Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2021. Cărțile scrise de către acest autor te vor impresiona cu siguranță și te vor face să îți dorești să citești și alte titluri. Are un stil unic de a scrie și de a oferi cât mai multe detalii ce te va captiva, chiar dacă întâmplările povestite nu sunt unele fericite. Înainte de a-ți prezenta cărțile, vrem să îți dăm câteva detalii despre viața autorului. 

Abdulrazak Gurnah s-a născut în anul 1948 în Zanzibar. La sfârșitul anilor 1960, sosește în Anglia ca refugiat. Acolo, a lucrat timp de mulți ani ca profesor de engleză și literatură post-colonială, la Universitatea Kent. S-a pensionat recent și de atunci își dedică timpul scrisului. 

În anul 2021, Abdulrazak Gurnah a câștigat Premiul Nobel pentru Literatura, iar în momentul în care a fost sunat pentru a fi anunțat, a crezut inițial că este o glumă. Spunea că este obișnuit cu apeluri telefonice de tip păcăleală, așa că a avut nevoie de câteva secunde pentru a se convinge cu adevărat că este câștigătorul. Cartea care i-a adus această distincție este Vieti in deriva. În carte este prezentată viața unui bărbat pe nume Ilyas. Acesta a fost răpit de trupele coloniale germane când era doar un copil. Anii trec și când se întoarce în satul natal, află că părinții săi nu mai trăiesc, iar sora a fost dată în grija unor străini. În aceeași perioadă, un alt tânăr se întoarce în același sat. El nu fusese răpit, ci vândut trupelor coloniale. Dorește un loc de muncă, o viață liniștită pentru a uita de ororile prin care a trecut și iubirea sorei lui Ilyas. Cu siguranță este o carte emoționantă, pe care o vei aprecia foarte mult. 

Cartea Paradis, așa cum remarcă și Independent on Sunday, este o „O carte poetică, vădind o forță evocatoare impresionantă, despre Africa și puterea sumbră a necunoscutului.“ Aceasta prezintă povestea lui Yusuf, ce trăiește alături de familia sa într-un oraș din Africa de Est. Într-o zi, este înștiințat că trebuie să plece departe de casă într-un timp foarte scurt, alături de unchiul său, un negustor bogat și puternic. Yusuf nu știa că a fost încredințat drept zălog pentru datoriile tatălui său. 

3 cărți de la un Laureat al Premiului Nobel în Literatură - Abdulrazak Gurnah

Nu în ultimul rând, îți recomandăm și cartea Abandon, despre care Sunday Times spune: „Impresionant… O explorare meticuloasă și sensibilă a modului în care memoria ne consolează și inevitabil ne dezamăgește.“ 

Într-o zi din anul 1899, într-un orășel de pe coasta Oceanului Indian, Hassanali pornește spre moschee. Părea o zi obișnuită, însă planurile sale împiedicate. Pe drumul său, se întâlnește cu un englez epuizat, ce venea din deșert. Bărbatul se numea Martin Pearce și era un scriitor și orientalist debutant. După o perioadă, când Pearce îl vizitează pe Hassanali pentru a-i mulțumi pentru tot ajutorul, o cunoaște pe sora acestuia, de care se îndrăgostește. Astfel, începe o poveste de dragoste ce va fi nevoită să treacă peste bariere de culturi și mentalități. 

3 cărți de la un Laureat al Premiului Nobel în Literatură - Abdulrazak Gurnah

Nu uita că poți comanda aceste cărți de la BOOKZONE! 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!