3 beneficii mai puțin cunoscute ale acidului hialuronic

Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod natural în corpul uman, în diferite țesuturi, precum cel conjunctiv, cartilaje, articulații, piele și ochi. De asemenea, acidul hialuronic este o moleculă esențială în cosmetică, pentru că are proprietăți anti-îmbătrânire. In medicină este folosit pentru proprietățile antiinflamatorii și de reducere a durerii. Dar unele dintre aceste beneficii sunt mai puțin cunoscute de publicul larg. Iată mai jos trei dintre acestea. 

Ce este acidul hialuronic

Identificat pentru prima dată în 1934, acidul hialuronic este o polizaharidă, care, alături de colagen și elastină, face parte dintre elementele principale ale matricei extracelulare. El face posibilă ocuparea spațiului celular și organizarea celulelor în țesuturi, fiind responsabil și pentru hidratarea și elasticitatea acestora. Prezentă în mod natural în corpul uman, nivelul acestei substanțe scade considerabil odată cu înaintarea în vârstă, ajungând undeva la 50% în jurul vârstei de 50 de ani.

Acidul hialuronic are câteva beneficii foarte cunoscute de publicul larg, de exemplu, menține pielea hidratată, suplă și sănătoasă. Datorită proprietăților sale de hidratare, acidul hialuronic are un puternic efect antirid, motiv pentru care este folosit în industria cosmetică, la fabricarea produselor pentru pielea matură. De asemenea, există tratamente injectabile cu acid hialuronic, în general bine tolerate, care pot contribui la redefinirea ovalului feței și estomparea ridurilor fine. Aceste tratamente sunt însă contraindicate în sarcină și persoanelor cu boli autoimune și pot avea ca efecte secundare dureri de cap și edem. 

Se știe foarte bine, de asemenea, că acidul hialuronic poate fi o soluție terapeutică pentru dermatita atopică, dar are și proprietăți de vindecare asupra rănilor, fiind utilizat pe scară largă în chirurgia estetică și reparatorie. Molecula permite rănilor să se vindece mai rapid, reducând dimensiunile lor, durerea, dar și riscul de infecție bacteriană. 

Pe de altă parte, sunt mai puțin cunoscute efectele benefice ale acidului hialuronic în caz de tulburări intestinale, cistită interstițială ori prevenirea demineralizării osoase.

Tulburări gastrice

Acidul hialuronic are efecte pozitive în reducerea simptomelor de reflux gastroesofagian, potrivit unor studii. În această boală, conținutul acid al stomacului este regurgitat, ceea ce determină deteriorarea mucoasei esofagului. Acidul hialuronic are proprietatea de a calma mucoasa esofagiană deteriorată și de a stimula procesul de regenerare celulară din zonă. Iar, în combinație cu sulfatul de condroitină, poate să crească cu 60% eficacitatea unui medicament antiacid, tipul de tratament utilizat în mod tradițional pentru combaterea simptomelor refluxului gastroesofagian.

Cistita interstițială

Aceasta este o boală dureroasă a vezicii urinare, ale cărei cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Boala, care afectează predominant femeile, are ca simptome dureri mari în abdomenul inferior și nevoia frecventă de a urina. Potrivit unor studii, acidul hialuronic, introdus direct în vezică printr-un cateter, poate să repare țesutul deteriorat și să combată durerile, reducând și nevoia de a urina frecvent. 

Demineralizare osoasă

Mai multe studii au arătat că acidul hialuronic are efecte pozitive asupra masei osoase. Astfel, se pare că această moleculă este foarte eficientă în încetinirea procesului de pierdere osoasă caracteristic osteopeniei, o etapă de demineralizare osoasă care precede osteoporoza. În plus, acidul hialuronic stimulează activitatea osteoblastelor, celule active implicate în mineralizarea și sinteza masei osoase. 

Pe de altă parte, acidul hialuronic se găsește în mod natural în articulații, mai precis în lichidul sinovial, care ajută la lubrifierea lor și la prevenirea frecării oaselor. Astfel, în bolile articulațiilor, de exemplu, artroza, suplimentele alimentare cu acid hialuronic pot fi foarte utile, contribuind mai ales la reducerea durerilor. 

Suplimentele cu acid hialuronic pot fi folosite în siguranță de majoritatea oamenilor și au multe beneficii pentru sănătate. Cunoscut pentru proprietățile antia-ging, acidul hialuronic are și utilizări mai puțin cunoscute și totuși demonstrate din punct de vedere științific. Dacă suferi de una dintre bolile de mai sus, poți discuta cu medicul curant pentru a vedea dacă poți folosi acidul hialuronic complementar tratamentului recomandat. 

Sursa foto: Freepik

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!