CARMEN BRUMĂ: Cum ajungi la silueta perfectă?

De Revista Unica, pe

Are corp de zeiţă si umor cât cuprinde – combinaţia ideală pentru ca o femeie să fie considerată irezistibilă. Dar Carmen fuge de complimente, nu-i trebuie confirmarea nimănui că e frumoasă şi amuzantă. Ştie deja asta.
Carmen Brumă (35 ani) mi-a dat întâlnire într-unul dintre mallurile bucureştene, la un restaurant libanez. A venit  veselă şi bronzată, încărcată de „bunătăţile“ luate de la un magazin de produse naturiste, pe care le-a înşirat i-mediat pe masă – seminţe de chia (o plantă originară din sudul Mexicului, bogată în acizi graşi esenţiali), sare roz de Himalaya… – unele dintre ingredientele care-i compun meniul zilnic. „Ştii ce mănânc eu la micul dejun? Seminţe de in, chia, susan, seminţe de floarea soarelui înmuiate în apă peste noapte.“ Peste câteva zile aveam să descopăr şi poza cu preparatul  pe pagina ei de Facebook, locul în care
îşi dă întâlnire în timp real cu fanii ei, foarte mulţi la număr. Ce-i drept, „masa“ nu arăta foarte îmbietor, dar era cea mai sănătoasă combinaţie pentru începutul unei zile. Mai târziu, văd online gustarea propusă de ea pentru „ronţăit în faţa televizorului“: batoane de castravete, ardei gras şi morcov, „udate“ cu sos de lămâie, ulei de măsline şi busuioc. Dar să nu credeţi că trăieşte numai cu seminţe şi legume crude, cu toate că, la cum arată, aşa ai zice! La restaurant a mâncat ceva mai apetisant: piept de pui la grătar cu salată tabouleh şi a băut o cafea la nisip. Şi apă plată, bineînţeles.

Oportunitatea aduce oportunităţi

A doborât recordurile de vânzări pe piaţa din România cu pachetul ei format din carte şi DVD, intitulat „3S – Sănătoasă, Suplă, Sătulă“, iar feedback-ul obţinut a lăsat-o fără cuvinte. „Fiecare mesaj mă emoţionează foarte tare! Îmi scriu persoane care îmi spun că au slăbit câte 10 kilograme. M-a bucurat enorm impactul proiectului, nu mă aşteptam nici măcar la un sfert, nici măcar în visurile mele cele mai frumoase! Interes şi dorinţă pentru a intra în formă existau, dar oamenii nu ştiau de unde s-o apuce.“ Şi chiar se bucură sincer, pentru ea şi pentru cei pe care i-a ajutat. N-are nimic din trufia femeilor care ştiu că arată bine şi dau sfaturi preţi-oase în stânga şi-n dreapta. Explică simplu de ce are succes: pentru că o crede lumea. „Dacă eram un sportiv de performanţă care venea cu un plan de slăbit, nu mă credea nimeni! Eu am fost o adolescentă foarte grasă, care a reuşit să slăbească şi să se menţină fiind autodidactă!“. A po-vestit totul în prima ei carte – „Slim. Cum am dat jos 30 de kilograme şi nu le-am mai pus înapoi“. Acum a venit cu soluţii concrete şi n-ar vrea să se oprească aici. N-au trecut decât trei luni de la lansarea „pachetului de slăbit“, dar rotiţele se învârtesc şi se gândeşte la noi oportunităţi. Poate o gamă de alimente benefice, potrivite pentru cei aflaţi mereu pe fugă sau care nu ştiu cum să-şi prepare o mâncare sănătoasă, poate o linie de articole sportive? „E prematur să mă apuc la doar trei luni de la lansarea „3S“ să vorbesc de un nou proiect. Sunt multe lucruri care se pot face. Mi-aş dori foarte mult să am variante de alimente pentru cei care sunt foarte ocupaţi, care n-au timp să-şi gătească, mi-aş dori să găsesc o formulă pentru cei care sunt nonstop pe drumuri şi mănâncă din benzinării, cunosc eu pe cineva celebru… (n. r. râde când se referă la iubitul ei, Mircea Badea, care spune mereu că singurele cumpărături pe care le face sunt la ben-zinărie). Sunt o grămadă de lucruri, de la echipamente sportive, stil de alimentaţie, până la tot felul de programe pentru acasă, dar targetate pe diverse etape de vârstă“.

Familia şi apropiaţii, primii «cobai 3S»

Mă amuză foarte tare când îmi povesteşte că, pentru a pune la punct exerciţiile fizice de pe DVD, le-a testat mai întâi pe părinţii ei, apoi pe prieteni. „Exerciţiile ba mi se păreau prea lungi, ba prea scurte, prea complicate, prea uşoare. Am chinuit-o ca pe hoţii de cai pe mama, săraca!  Eu, având o condiţie fizică peste medie, îmi era greu să-mi dau seama dacă sunt dificile sau uşoare. Mama, la 60 de ani, a fost un fel de barometru. Dacă ea putea face un exerciţiu, atunci era OK; cineva de 30 de ani n-avea cum să nu reuşească! La un moment dat, le-am testat şi pe tata, pe cine prindeam pe la mine îl rugam să exerseze, ca să-mi dau seama dacă sunt în regulă programele“ , povesteşte râzând Carmen.

De la Jane la Carmen

Are toate şansele să devină un guru al traiului sănătos în România, dacă nu e deja. Îi spun asta lui Carmen, iar ea ridică întrebător o sprânceană. Complimentul pare să o flateze, la fel cum a flatat-o şi comparaţia pe care Mihaela Rădulescu a făcut-o între ea şi Jane Fonda, dar, dacă îi spui că e perfectă, o dai în bară. E rea-listă şi fuge de cuvintele mari, e stânjenită când i le atribui, pentru că nu vrea să fie perfectă, ci sănătoasă. „Addiction to perfection is toxic“ (Dependenţa de perfecţiune e toxică), îi „recit“ din Jane Fonda şi aprobă imediat. „E o tendinţă periculoasă. Eu sunt departe de a fi perfectă şi nici nu-mi doresc să fiu; mi-am propus să fiu o fată sănătoasă şi care arată decent, în conformitate cu standardele meseriei pe care o practic şi cu mesajul pe care îl transmit. Aşa mi se pare de bun-simţ. Dacă eu învăţ poporul să aibă o greutate normală, să se mişte, să nu fie o legumă şi doar să mănânce legume, mi s-ar părea indecent să fiu grasă şi lăsată ca o moluscă.“

Nu tot ce e frumos e şi frivol

Până la urmă, de ce e bine să arăţi bine?  Cum sună teoria asta „à la Carmen Brumă“? „Eu nu vreau să slăbesc cu forţa naţiunea română! Nu mi-am propus ni-mic de genul ăsta. Am trăit o experienţă pe care am împărtăşit-o oamenilor interesaţi. Sigur că există multe motivaţii pentru a slăbi, care ţin de partea estetică, de sănătate, dar nu e treaba mea să-ţi găsesc ţie motivaţii, asta este treaba ta! Totuşi, trăim într-o lume în care, îţi place sau nu, ambalajul contează enorm. E o industrie creată în jurul acestui concept. Oamenii s-au obişnuit să se gândească la chestia asta cu aspectul fizic ca fiind superficială. Tot ce ţine de preocuparea de cum arătăm e tratat ca fiind frivol. Eu cred că, într-o lume în care aspectul contează nedrept de mult, e nerealist să te gândeşti că felul în care arăţi nu e important. Nu! Poţi să fii capabil profesional, poţi să ai o familie minunată, poţi să fii iubit, dar nimic nu poate depăşi în intensitate sentimentul pe care-l ai când eşti tu cu tine, te uiţi în oglindă şi nu-ţi place ceea ce vezi. Ignorându-l, nu dispare, poate că ajungi să refulezi şi să ai probleme în alte aspecte ale vieţii tale şi să nu-ţi dai seama de unde vin. Ştiai că, de foarte multe ori, între răspunsurile pe care le cauţi în cabinetul unui psiholog sau în cine ştie ce pastile antidepresive se află, de fapt, o banală cură de slăbire?“ Aşadar, fericirea era mult mai aproape decât ne imaginam!

Cum s-au legat lucrurile

Proiectul „3 S“ e o înşiruire de întâmplări fericite. Ai spune că, la ce succes a avut, în spatele lui a stat o armată de specialişti în marketing, care au analizat mai mulţi ani piaţa şi au scos iepurele din căciulă la momentul oportun, dar nu. Carmen adunase „marfa“ pentru „3S“, dar nu ştia cui să i-o dea spre „ambalare“ şi „vânzare“. Prie-tena ei, Dana Sota, i-a prezentat-o Corinei Pintilie, proprietara editurii Coreus, cu a cărei activitate Carmen era familiarizată datorită ediţiilor semnate de „Doctor Menci“. Şi imediat au bătut palma. „Eu n-am făcut niciodată un business-plan, nu ştiu cum arată aşa ceva. Momentul în care sunt eu acum a fost o succesiune firească a unor întâmplări. Deşi nu sunt genul care aşteaptă să-i pice o oportunitate din cer, ai mare nevoie şi de noroc în viaţa asta. Dar n-am stat şi-am aşteptat. Trebuie să-l forţezi un pic, să ademeneşti puţin norocul.“  În plus, spune că e foarte ambiţioasă, ajunge până la limita obsesiei dacă-şi pune ceva în cap şi nu se lasă până nu reuşeşte. O întreb ce vede când se uită în oglindă, sunt curioasă cum se percepe ea însăşi. Începe să râdă (Carmen e exube-rantă şi râde foarte mult, are umor şi ştie să-l transmită, fie prin tonalitatea vocii, fie prin „grimasele“ amuzante, fie prin atitudine) şi-mi răspunde: „Când mă uit în oglindă, mă întreb cât mai am până să ies din casă! Încerc să nu mă iau prea în serios şi nu-mi plac oamenii care fac asta!“

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!