Studiu: Creierul ar putea fi afectat de noul coronavirus

De Unica.ro, pe

Potrivit celor mai recente cercetări, noul coronavirus afectează și creierul, nu doar plămânii. Medicii din mai multe țări au raportat că pacienții cu forme severe de Covid-19 au prezentat stări de confuzie, chiar delir sau au avut semne de alte tulburări mintale.

Conform specialiștilor, episoadele de delir și confuzie în COVID-19 pot fi rezultatul unei acțiuni directe a virusului, care atacă meningele și vasele de sânge.

Citeşte întreaga ştire: Primele focare de infecție cu noul coronavirus după măsurile de relaxare

Dr. Cristinia Abad, medic anestezist la Spitalul San Carlos din Madrid, Spania, a observat că pacienții care au avut nevoie de ventilație mecanică pentru mai mult timp se refac mult mai greu.

„Pacienților le trebuie mai mult timp pentru a se întoarce la statutul lor mental de bază după ce îi extubăm. Am fost îngrijiorați că li s-au format mici cheaguri de sânge pe creier, ceea ce îi face să fie mai confuzi, pentru că altfel, noi șiam că nivelul lor de oxigen s-a îmbunătățit, deci n-ar fi trebuit să fie probleme”, a spus dr. Abad, citat de ABC News.

Și medicii români care au fost voluntari în Italia au observat acest fenomen.

Citeşte şi: Cât de departe se răspândesc particulele de coronavirus când bate vântul

„Au o perioadă din viața lor de care nu-și aduc aminte și ultimul pacient care a fost detubat a fost extrem de agitat și încercăm să înțelegem de ce. După câteva ore în care am încercat să-l liniștim, un coleg a venit cu o idee genială: să îl punem în legătură cu familia lui. S-a liniștit incredibil de mult de cum a auzit vocea familiei. După trei zile de la detubare, l-am întrebat de ce a fost agitat și el își aducea aminte scena în care toată familia tușea și respira greu și îi era foarte frică că au decedat. Acesta a fost motivul agitației”, a explicat, pentru digi24.ro, unul dintre medicii voluntari plecați în Italia, Alin Suciu.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!