Redevine obligatoriu serviciul militar în România? Răspunsul unui avocat

De Unica.ro, pe

După începerea războiului din Ucraina, tot mai mulți români se întreabă dacă serviciul militar va redeveni obligatoriu în România. 

Avocatul Toni Neacșu a vorbit, într-o postare pe rețelele de socializare, despre acest subiect și spune că la noi în țară obligativitatea serviciului militar pentru bărbații de peste 35 de ani nu se poate aplica nici măcar în caz de război. Singura soluție pentru ca așa ceva să fie posibil ar fi modificarea Constituției României.

În România nu se poate institui, nici măcar pentru caz de război, îndeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani. Art. 55 din Constituție stabilește foarte clar că pot fi obligați la efectuarea serviciul militar, în îndeplinirea îndatoririi de apărare a țării, doar cetățenii cu vârsta între 20 și 35 de ani.

Civilii care au depășit această vârstă nu pot fi încorporați obligatoriu nici măcar în timp de mobilizare sau război. Singura posibilitate este modificarea chiar a Constituției României. Proiectul de lege numit impropriu al stării de criză, care de fapt modifică toată legislația privind armata și pregătirea populației pentru război, nu va trece niciodată în forma actuală, cetățenii peste 35 de ani neavând îndatoriri militare sub forma incorporării – a transmis avocatul Toni Neacșu, în mediul online.

Citeşte şi: Patru elicoptere ucrainene au intrat în România. MApN: „Aeronavele sunt civile, neînarmate”

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a precizat și el că, momentan, nu se pune problema ca persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani să fie obligate să facă armata. Proiectul de lege legat de starea de criză, apărut în presă în ultimele zile, este doar un draft.

Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică – a precizat Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!