Parola care le poate salva viața românilor care lucrează în străinătate

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 25 mai 2020, 16:03

Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) spun că românii, înainte de a pleca să muncească în străinătate, ar trebui să verifice ofertele de muncă pe site-urile de specialitate – ale Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, ale Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, chiar și pe site-ul Registrului Comerțului.

„Din păcate, foarte mulți dau crezare promisiunilor cunoștințelor, apropiaților, au această încredere, fără a merge cu un contract de muncă, de aceea noi insistăm, pe lângă o verificare temeinică a angajatorului și a agenției de recrutare, să încheie un contract de muncă, să meargă în varianta oficială, unde sunt specificate foarte clar clauzele, programul de muncă efectivă etc. Acolo pot avea surprize, pentru că pot semna un contract și când ajung în țara respectivă ar putea constata că nu le ajung banii sau de asigurări. Sunt tot felul de cheltuieli și dacă angajatorul urmează să tragă toți acești bani, se vor trezi că au datorii”, avertizează Ciprian Ghițuleasa, purtătorul de cuvânt al ANITP.

Citeşte şi: Românii vor să lucreze în străinătate

Specialiștii recomandă tuturor celor care pleacă la muncă afară să stabilească o parolă secretă cu rudele apropiate. Prin această parolă vor putea, în eventualitatea unor probleme, să le semnaleze acestora că se află în pericol și că au nevoie de ajutor.

„Din ce am constatat noi, victimele care sunt în prezența traficantului, a exploatatorului, sunt puse să sune acasă sub amenințare și să spună că totul este în regulă. Și atunci toată familia este relaxată. Dar, în momentul în care lași să se înțeleagă că ceva nu e în regulă, lași această parolă, le-o transmiți telefonic, iar persoana de la capătul celălalt își dă seama că ești într-o stare de pericol și poate sesiza autoritățile”, a explicat Ghițuleasa, potrivit digi24.ro.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro