Fake news: Știre falsă despre un tir plin cu morți de COVID-19, în București

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 16 iunie 2020, 10:30

Grupul de Comunicare Strategică avertizează românii cu privire la aparția unor știri false despre COVID-19 publicate în limba română de pe o platforma online din Rusia și propagate pe rețelele de socializare.

Este cazul site-ului http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul rețelei de socializre Facebook, avertizează Grupul pentru Comunicare Strategică.

Citeşte şi: Epidemia de COVID-19 din România: Bilanțul oficial al persoanelor decedate a ajuns la 1410

Printre articolele promovate de acest site se numără cel cu următorul titlu: „Un tir plin cu cadavre a fost depistat azi dimineață în Capitală. Se presupune că în tir se află 250 de persoane, toate dcedate de COVID-19″.

Articolul este ilustrat cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în saci din plastic.

În conținutul articolului se regăsesc următoarele informații:”250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! Nu sunt gunoaie, au nume!  Valul de virus ce loveste țara noastră de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice. Azi dimineață, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin Capitală. Unde se îndrepta acesta, deocamdată nu se cunoaște. Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore, poliția a deschis un dosar în acest caz, urmează a fi stabilite toate circumsțantele incidentului. Autoritățile încă nu au venit cu o explicație…”

Citește gratuit ediția de iunie a revistei Unica. O găsești AICI

Autoritățile române avertizează că informațiile prezentate în articol sunt complet false. Grupul pentru Comunicare Strategică îndeamnă românii să verifice sursele din care se informează.

„Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare, întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale”, au spus reprezentanții Grupului pentru Comunicare Strategică, potrivit digi24.ro.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!