Ce se va întâmpla cu românii care nu-și vor face cărți de identitate electronice

De Unica.ro, pe

În urmă cu o lună, Guvernul României a adoptat hotărârea pricind stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, anunțând că, începând de la sfârștirul acestei veri, românii vor putea solicita carte de identitate electronică.

Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, a anunțat recent că românii nu vor fi obligați să-și facă o carte de identitate electronică, dar fără acest document, cetățenii nu vor putea călători în străinătate.

„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a declarat şeful ADR, potrivit Agerpres.

Octavian Oprea a mai explicat că documentul le va permite celor care-l dețin să interacționeze cu instituțiile publice în format digital.

„Când vorbim despre identitatea electronică, în ultima perioadă s-au speculat foarte multe informaţii mai mult sau mai puţin adevărate în zona publică. Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează. E vorba despre nodul eIDAS, care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a adăugat Octavian Oprea.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!