Amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență, aprobată

De Raluca Vițu, pe

Parlamentul a votat proiectul de lege care permite chiriașilor să solicite amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență. Proiectul va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, iar dacă va intra în vigoare, chiriașii cărora le-au fost afectate veniturile, în contextul pandemiei, vor putea solicita amânarea plății chiriilor.

Potrivit prevederilor stabilite, „locatarii – operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat – a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe”, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Amânarea ratelor în contextul epidemiei de coronavirus: Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile

Pentru a putea beneficia de amânarea plății chiriei, locatarii trebuie să pună la dispoziţia organului fiscal teritorial competent un act justificativ care să ateste imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar.

Condiţiile care trebuie să fie îndeplinite pentru cererea de plată către operatorul fiscal teritorial competent sunt: chiria lunară specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020, este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locaţie şi maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singura locaţie. Cererea poate fi depusă şi prin poştă electronică la o adresă de e-mail care va fi afişată pe pagina de internet a fiecărui organ fiscal teritorial.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!