Valeriu Gheorghiță, despre valul 5: „Nu este exclus să se genereze o nouă variantă virală”

De Unica.ro, pe

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a vorbit despre posibilitatea apariției unei noi variante a virusului SARS-CoV-2, mai contagioasă, ce ar putea genera valul 5 al pandemiei.

Valeriu Gheorghiță a atras atenția că sezonul rece va fi favorabil răspândirii coronavirusului și este posibil să fie din nou o creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19. Această situație ar putea duce la apariția unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2, mai contagioasă, care ar putea genera valul 5 al pandemiei.

Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă, a spus medicul, potrivit Digi24.

Citește și: Medicul Emilian Imbri, despre valul patru de COVID-19: „Drame și pierderi vor mai fi, chiar dacă numărul de infectări va scădea”

Nici pandemia de COVID-19, nici infodemia, nu au lovit „la întâmplare”

De ce vrea Mihai Trăistariu să se vaccineze. „Nu mi-e frică de COVID-19, însă…”

Un viceprimar din Vaslui a murit de COVID-19 la 43 de ani. Acesta ar fi fost vaccinat doar în acte

Valeriu Gheorghiță, despre valul 5: „Nu este exclus să se genereze o nouă variantă virală”

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a mai spus că dacă certificatul verde nu va fi introdus și pentru anumite categorii profesionale, atunci va fi greu să ajungem la 70% populație vaccinată nu numai până la sfârșitul acestui an, dar nici în primele luni ale anului viitor.

Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt.

Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Medicul este de părere că doar vaccinarea ne poate asigura o stabilitate epidemiologică.

Putem să sperăm la o viață cât mai aproape de normalitate fără să mai avem acest risc de suprasolicitare a sistemului medical, fără ca pacienții cu celelalte afecțiuni cronice, care nu sunt COVID, care au alte probleme medicale, acute sau cronice, să mai aibă limitat accesul la serviciile medicale. Cred că avem nevoie cu toții de această siguranță și de o predictibilitate pentru perioada următoare.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!