Vaccinarea gratuită împotriva HPV începe în 2020

De Unica.ro, pe
Începând cu ianuarie 2020 va porni vaccinarea gratuită împotriva HPV, unul din cele mai răspândite virusuri din lume și care poate provoca cancer cervical.

Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția de doze de vaccin antiHPV, după cum arată Digi 24. Primele 20.000 de doze vor fi distribuite la direcțiile de sănătate publică în săptămâna care urmează. Potrivit acordului încheiat de Ministerul Sănătății cu furnizorul de vaccinuri pe o perioadă de patru ani, numărul de doze va putea fi suplimentat până la 2.100.000.

Înainte de a începe campania de vaccinare va exista o campanie de informare și conștientizare a publicului despre pericolele pe care le aduce HPV-ul odată contractat și despre protecția pe care o oferă vaccinul. „Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat”, arată Ministerul Sănătății.

Victor Costache, ministrul Sănătății, a subliniat la rândul său pericolele pe care le aduce infectarea cu HPV: „Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!