Uleiul de peşte te menţine tânără

De Erika Chivu pe

Uleiul de peşte, bogat în omega-3, ar putea fi secretul unei vieţi lungi, pline de vitalitate. Suplimentele cu ulei de peşte sunt la fel de sănătoase ca şi consumul de peşte.
Cercetătorii de la Universitatea din California au finalizat primul studiu care arată clar legătura dintre grăsimea de peşte şi capacitatea organismului de a-şi menţine vitalitatea şi tinereţea.

Medicii au studiat efectul pe care îl au acizii graşi omega-3 asupra a peste 600 de cardiaci.

Rezultatele au fost grăitoare. O cantitate mare de omega-3 încetineşte îmbătrânirea ADN-ului conţinut în telomeri – extremităţile cromozomilor, care protejează împotriva inflamaţiilor şi a altor procese legate de îmbătrânire.

Telomerii sunt un semn al tinereţii biologice şi al sănătăţii. Pe măsură ce îmbătrânim, aceştia se scurtează şi nu-şi mai pot îndeplini rolul cu succes. Oamenii de ştiinţă consideră că scurtarea telomerilor stă la baza multor afecţiuni legate de vârstă.

La începutul studiului şi, apoi, cinci ani mai târziu, cercetătorii au măsurat lungimea telomerilor din globulele albe ale subiecţilor şi au constatat că, la cei care nu au primit omega-3, telomerii s-au scurtat mai rapid decât la ceilalţi.

Şi studiile pe animale au obţinut rezultate asemănătoare. Şoarecii de laborator care au primit grăsimi bune obţinute din peşte au trăit mai mult cu o treime decât cei care au avut o dietă săracă în grăsimi.

Pe lângă rolul în încetinirea îmbătrânirii, acizii graşi esenţiali sunt importanţi şi pentru sănătatea cardiovasulară pentru că ridică nivelul colesterolului „bun” şi îl micşorează pe cel „rau”.

Speciile de peşte care trăiesc în apă rece sunt cel mai bogate în acizii graşi omega-3. Printre acestea se numără macroul, heringul, somonul, sardinele şi păstrăvul. Surse bune de acizi graşi nesaturaţi sunt şi soia, seminţele de in, nucile şi seminţele de dovleac.

Dar cercetătorii spun că şi suplimentele din ulei de peşte sunt bune, mai ales că sunt şi mai comode pentru că nu trebuie decât să iei câteva pastile pe zi.

Produse şi preţuri aproximative

– Maxi Life ulei de peşte – 25 lei
– Ulei de peşte cu vitamina D Biofarm – 8 lei
– Calciu cu ulei de peşte Wallmark – 8 lei
– Ulei de peşte Hofigal – 10 lei
– Ulei din ficat de cod Lysi – 30 lei

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro