Tratamente pentru durerea în gât

De Erika Chivu, pe

De cele mai multe ori, durerea în gât sau faringita este primul simptom al unei răceli sau gripe. Dacă febra sau durerea de cap trec cu un analgezic, durerile de gât pot să persiste…
… făcând mâncatul sau vorbitul dificile.

Deşi durerea va ţine până la vindecarea bolii, ea poate fi temporar calmată prin mai multe metode.

Metode naturale

Pentru gargara cu apă sărată se amestecă o jumatate de linguriţă de sare cu un pahar de apă călduţă. Soluţia nu se înghite. Aceast tratament ar trebui să mai reducă disconfortul şi să curăţe secreţiile.

Tot petru gargară se poate folosi un amestec de oţet de mere şi suc de lămâie, câte o linguriţă din fiecare într-un pahar de apă caldă.

Combinaţia de lămâie şi miere este faimoasă pentru faptul că uşurează durerea de gât şi se pare că funcţionează, pentru că mierea „înveleşte” mucoasa gâtului, iar lămâia ajută la eliminarea secreţiilor. Amestecă două linguriţe de miere şi sucul de la jumătate de lămâie într-un pahar mare de apă şi bea această băutură.

Umiditatea aerului  previne uscarea mucoasei şi astfel reduce iritaţia. Poţi să umpli baia cu abur de la duş şi să stai acolo 15 minute sau să foloseşti un umidificator de cameră, pe care îl curăţi bine la fiecare două-trei zile.

Medicamente

Medicamentele pentru dureri în gât sunt, de obicei, sub formă de comprimat care se dizolva în gură. Conţin ingrediente variate, de la miere şi propolis până la anestezice uşoare. Sunt utile atât prin substanţele conţinute, cât şi prin faptul că suptul măreşte producţia de salivă, iar aceasta curăţă gâtul.

Trahisept
, se găseşte în varianta cu miere şi propolis, miere şi lămâie, miere şi fructe de pădure sau mentol şi eucalipt. Preţ recomandat: 9,2 sau 14 lei, în funcţie de variantă.

Strepsils
, există variante cu mentol şi aucalipt, miere şi lămâie, clasic, intensiv. Varianta „Plus” conţine lidocaină, substanţă anestezică.

Faringosept, conţine ambazonă, o substanţă cu acţiune antibacteriană şi antiseptică. Există şi varianta cu lămâie. Preţ: 10 lei

Dr. Mom
, conţine extracte de plante cu efect benefic asupra tractului respirator. Preţ: 8 lei

Hexoral, conţine hexetidină, o substanţă cu efect antimicrobian larg şi antiseptic. Se găseşte sub formă de soluţie, care se foloseşte pentru gargară, fără a fi înghiţită. Preţ: 10 lei.

Homeogene, medicament homeopat. Preţ: 10 lei

Propolis C
, conţine propolis, vitamina C şi vitamina B2. Preţ: 16 lei

Neo-Angin
, conţine substanţe cu  rol antiseptic şi uleiuri esenţiale. Preţ: 19 lei

Când durerea în gât nu este însoţită de simptomele unei răceli sau când e foarte puternică şi nu cedează la tratament, este necesar un control medical care va stabili cauza ei exactă. Faringita poate fi provocată si de o infecţie bacteriană care necesită tratament cu antibiotice sau de virusuri, altele decat cel al racelii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro