Studiu: tinerii nu mai fac la fel de mult sex. Ce s-a întâmplat?

De Unica.ro, pe

Tinerii și persoanele de 40 de ani nu mai fac la fel de mult sex, după cum arată un studiu recent. Care sunt motivele?

Rețelele sociale și jocurile video se numără printre motivele pentru care oamenii fac mai puțin sex, după cum spun cercetătorii citați de Scientific American. Totodată, pandemia nu a ajutat la creșterea activității sexuale.

Activitatea sexuală sănătoasă și consensuală are efecte pozitive asupra funcției cognitive, sănătății, stării de bine și asupra calității vieții. Cu toate astea, oamenii de știință au observat un declin al activității sexuale pe tot mapamondul, de la Japonia și Australia și până la țările din Europa.

Un studiu realizat recent în SUA arată că din 2009 până în 2018, activitățile de natură sexuală au scăzut în frecvență la adulți, iar adolescenții se masturbează mai rar.

În perioada desfășurării studiului, 44,2% dintre cei 4.500 de adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani participanți la studiu au raportat lipsa oricărei activități sexuale (fie singuri, fie cu un partener), un procent cu mult mai mare față de cel înregistrat în 28,8, când 28,8% din adolescenți spuneau că au parte de zero activități sexuale. În cazul fetelor, procentul a crescut de la 49,5% la 74%.

Citește și: Cele mai populare mituri despre educația sexuală, explicate de un medic ginecolog

Citește și: Cele mai populare mituri despre educația sexuală, explicate de un medic ginecolog

Citește și: 1 din 11 femei vor face cancer de sân până la vârsta de 74 de ani, potrivit previziunilor Uniunii Europene din ultimele studii. Ce e de făcut?

Citește și: Ce este dieta flexitariană și cum se ține. Meniu, beneficii și dezavantaje

Una dintre autoarele studiului, Debby Herbenick, a spus, citată de Libertatea: „Am inclus în studiu comportamentele sexuale de tipul penetrarea vaginală, masturbarea între parteneri, sexul oral. Am întâlnit un declin la toate categoriile. Apoi, ne-am uitat și la adolescenți. Declinul masturbării la adolescenți este interesant și credem că necesită mai multă atenție”.

Totodată, Tsung-chieh Fu, co-autoarea studiului, a vorbit și despre motivele din spatele lipsei de activități sexuale. „Jocurile pe computer, utilizarea crescută a platformelor sociale, toate înlocuiesc alte activități”, a zis ea. „Între 2009 și 2018 au apărut tot felul de platforme de social media și acest lucru este în continuă evoluție, mai ales pentru tineri”.

O altă observație, făcută de Debby Herbenick, a fost că în ultimii ani, tot mai multe persoane se consiferă a fi asexuale. Persoanele asexuale nu simt atracție, interes și dorință față de activitățile sexuale.

„Nu știm de ce tot mai mulți se identifică asexuali, dar vedem că tot mai mulți consideră asexualitatea ca pe o identitate validă”, a zis ea. „În comparație cu momentul în care am început să predau Sexualitatea umană la facultate în 2003, când aveam cam un singur student care se identifica cu asta, acum am trei sau patru. Mă uimește acest lucru. Mă bucură însă că tinerii sunt mai atenți la ei și pot să exprime mai bine ce simt despre sine. Mulți optează să stea în afara activității sexuale”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!