Sucul “sănătos” care ne poate îmbolnăvi grav ficatul

De Amelia Matei, pe
Sucul de fructe este adesea privit ca un produs sănătos sau ca o alternativă sănătoasă la sucurile din comerț, pline de zahăr, coloranți și conservanți. Ceea ce nu știu majoritatea oamenilor însă este că sucul de fructe poate face și el rău organismului, până la punctul în care poate determina apariția de boli hepatice grave, precum ficatul gras sau steatoza hepatică.

Sucul de fructe, între mit și adevăr

Adevărul este că decât să bem de două, trei ori pe săptămână suc din comerț, mai bine bem un suc de fructe proaspăt stors, făcut în casă. Cu toate acestea, băut zilnic, și sucul de fructe se poate transforma într-un inamic al sănătății noastre.

Explicația este simplă – sucul de fructe solicită ficatul în exces. Chiar dacă nu conțin zahăr în cantități mari, precum sucurile din comerț, sucurile de fructe făcute în casă conțin fructoză, iar fructoza se metabolizează la nivelul ficatului. Astfel, consumând cantități mari de suc de fructe – mai ales în cazul celor care țin diete lichide, unde sucul de fructe este singurul aliment permis timp de mai multe zile – riscăm să ne trezim cu valori mari ale colesterolului, ale transaminazelor și chiar cu steatoză hepatică. Pentru că excesul de suc de fructe crește colesterolul.

Cum se consumă corect sucul de fructe

În primul rând, ceea ce ar trebui să știm cu toții este că e mai bine să consumăm fructe, decât suc de fructe. Fructele conțin fibre, care ajută digestia, îmbunătățesc tranzitul intestinal și chiar ne pot ajuta să slăbim, dacă sunt consumate cu moderație.

Pe de altă parte, putem consuma suc de fructe de două, trei ori pe săptămână fără niciun risc major. Cu toate acestea, dacă obișnuiești să îți prepari zilnic suc de fructe acasă, cea mai sănătoasă variantă pentru care poți opta este să amesteci fructele cu legumele. De exemplu, poți bea un suc din spanac proaspat, sfeclă roșie sau castravete combinat cu jumătate de portocală, grepfrut sau o mână de căpșuni. Îți poți prepara orice suc preferi, atâta timp cât pui măcar jumătate din cantitate de legume proaspete.

De asemenea, fructele care conțin o cantitate mai mică de fructoză sunt cele mai indicate pentru sucuri. Printre acestea se numără afinele, căpșunile, kiwiul sau coacăzele.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!