8 lucruri pe care nu le ştiai despre tine

De Erika Chivu, pe

Ştii ce parte a corpului, în afara degetelor, are o amprentă unică sau câte mirosuri poate să distingă nasul tău? Află acestea, dar şi alte lucruri interesante mai jos.
1. Limba are o amprentă unică, la fel ca degetele. De fapt, unii au propus deja ca amprenta limbii să fie folosită la identificarea oamenilor, existând mai multe avantaje. Dacă amprentele digitale se pot falsifica uşor, folosind urmele lăsate de victimă pe pahare sau clanţă, limba este bine protejată în interiorul gurii, aşa că nu există modalităţi de a-i falsifica amprenta. La fel de greu ar fi să se folosească amprenta limbii unui om mort.

2. Oamenii „năpârlesc” la fel ca animalele. Pe lângă faptul că pierzi un număr de fire de păr în fiecare zi, şi pielea ţi se regenereză, iar celulele moarte pică. Îţi vine să crezi că pierzi în fiecare oră aproximativ 600.000 de particule de piele?

Oamenii de ştiinţă estimează ca asta înseamnă cam 700 grame de piele pe an şi aproape 50 kilograme într-o viaţă. Atâta ai strânge dacă ai putea să aduni toate celulele moarte care se desprind de pe pielea ta.

3. Toată lumea ştie că bebeluşii au mai multe oase decât adulţii.
Puţini ştiu însă şi explicaţia acestui fapt. Oasele în plus ale bebeluşilor apar în special la nivelul craniului. La naştere, craniul unui bebeluş este un fel de puzzle format din mai multe bucăţi alăturate. Este nevoie de asta pentru că uneori craniul copilului este prea mare ca să treacă prin vaginul mamei.

Dacă este nevoie, oasele se suprapun aşa încât cutia craniană să devină mai mică, făcând naşterea mai uşoară. Un al doilea motiv este acela că în primii ani de viaţă creierul creşte foarte mult şi o cutie craniana „dintr-o bucată” ar deveni în scurt timp neîncăpătoare. Jumătate din dezvoltarea totală a capului are loc în primul an de viaţă.

4. Nasul tău poate să identifice şi să îşi amintească aproximativ 50.000 de mirosuri. Desigur, este o abilitate de care majoritatea oamenilor nu au nevoie, aşa că numai un nas bine antrenat – de exemplu al unui parfumier – poate să o folosească cu adevărat. Oricum, nasul uman nu este cel mai sensibil. Dacă omul are doar trei centimetri pătraţi de celule olfactive, unele rase de câini au 150 centimetri pătraţi de asemenea celule.

Revenind la oameni, ar trebui adăugat faptul că femeile au un nas mai fin decât bărbaţii. Femeile însărcinate au cel mai bun miros, din cauza hormonilor. Este posibil chiar ca faimoasele greţuri de dimineaţă să fie legate de mirosul puternic al gravidelor. S-a observat că femeile care s-au născut fără simţul mirosului nu suferă de greţuri când sunt însărcinate.

Citeşte şi alte curiozităţi în pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!