Siropurile, remedii naturiste pentru iarnă

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Joi, 06 mai 2021, 11:47

Cu atâta bogaţie de fructe este şi pacat sa nu încerci sa le conservi pentru iarna. Siropurile naturale sunt o alegere foarte buna. Afla cum le poţi prepara acasa şi ce afecţiuni poţi trata cu ele.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă siropurile pentru că acestea „asigură conservarea pe termen lung şi păstrează mare parte din calităţile curative ale fructelor. Cea mai indicată metodă de conservare a sucurilor proaspete de fructe, fără fierbere, e adăugarea de aproximativ 65% din cantitate zahăr sau miere, până se obţine un sirop suprasaturat care se recunoaşte după cristalele ce rămân pe fundul sticlei după două-trei zile„.

Sirop de piersici, pentru o digestie uşoară

Piersicile facilitează digestia, uşurând la maximum travaliul musculaturii aparatului digestiv„, spune dr. Bojor care le recomandă „persoanelor în vârstă, cu o rezistenţă slăbită la boli sau cu tulburări ale stomacului cum ar fi balonări, dureri etc. Piersicile sunt şi uşor laxative, însă mai accentuat diuretice şi depurative, fiind indicate în dieta celor cu litiază urinară, gută şi reumatism. Pentru copii (dar nu numai) se recomandă un sirop foarte parfumat din infuzie concentrată de flori şi fructe (100 g la litru), cu o greutate egală de zahăr. Se fierbe pe foc mic până capătă consistenţa siropoasă. Se iau 20-30 ml pe zi„.

Sirop de zmeură pentru copii sănătoşi

Zmeura este un fruct tonic pentru astenici, indicat şi copiilor în creştere. Uşor acide, cu proprietăţi sudorifice, fructele sunt utile în afecţiuni febrile, fiind şi recomandate pentru cei cu „stomac leneş”. Zmeura este şi uşor laxativă, precum şi diuretică, adjuvantă în afecţiunile renale, reumatism, gută, astenie şi afecţiuni cardiace, pulmonare şi renale. Siropul se prepară din suc şi o cantitate egală de zahăr. Se fierb până la consistenţa dorită. Siropul cu calităţi superioare şi cu aromă plăcută, naturală, se prepară din sucul proaspăt de zmeură obţinut prin presare şi suprasaturat cu zahăr sau cu miere (75%). Se conservă bine şi 2 ani.

Siropul de coacăze, sursă de vitamina C

Coacăzele conţin de trei-patru ori mai multă vitamina C decât lămâile. Astfel, au un efect tonic general şi cresc rezistenţa organismului la procesele infecţioase. De asemenea, stimulează formarea globulelor roşii, ajută la creşterea în greutate şi la formarea oaselor la copii. Prin toate acestea, fructele de coacăz sunt foarte utile pentru cei aflaţi la cei doi poli ai vieţii, fiind indicate mai ales în alimentaţia copiilor şi a vârstnicilor. Se recomandă şi în perioada de convalescenţă. Efectul tonic se manifestă şi asupra sistemului nervos, constituind un remediu adjuvant în surmenajul intelectual şi în astenie. Ajută şi la prevenirea accidentelor vasculare şi duc la mărirea acuităţii vizuale. În plus, diureza crescută produsă de coacăze este însoţită de o eliminare masivă de acid uric, recomandându-se pentru aceasta în afecţiuni renale şi mai ales în litiaza urinară, precum şi în gută şi reumatism. Proprietăţile lor pectorale le fac utile în tuse şi răguşeală. Faptul că sunt şi sudorifice face din coacăze un remediu bun pentru afecţiuni febrile. Siropul se prepară din 250 g fructe la un litru de apă. Se fierbe până scade la jumătate. Se strecoară, se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierbe din nou până scade la jumătate. Se ia câte o linguriţă la două ore. Se mai poate prepara la rece din suc de coacăze negre obţinut prin presare şi suprasaturat cu zahăr sau miere. Acesta se păstrează timp de un an, când nu pierde decât 15% din vitamina C.” Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!