Poţi face cancer în gât de la sex oral? Care este adevărul medical

.

Actorul Michael Douglas a şocat pe toată lumea atunci când a afirmat că s-a îmbolnăvit de cancer în gât din cauza sexului oral. Deşi ulterior actorul a revenit asupra afirmaţiei şi a spus că nu sexul oral a fost cauza cancerului de care a suferit, multă lume se întreabă cât este adevăr şi cât acuzaţii nedrepte. Chiar poţi face cancer în gât de la sex oral? Care este adevărul medical.

Ce a spus Michael Douglas despre sex oral şi cancer?

Actorul de 68 de ani a şocat lumea odată cu declaraţiile dintr-un interviu oferit jurnaliştilor The Guardian.
El a spus că boala gravă cu care a fost diagnosticat acum trei ani nu i s-a tras de la fumat sau alcool, ci de la o boală cu transmitere sexuală, pe care ar fi contractat-o prin sex oral.
„Fără a intra în detalii, acest cancer specific este cauzat de virusul papiloma uman (HPV) şi provine din practicarea cunilingusului”, a spus starul american.
„Am crezut iniţial că grijile pe care mi le făceam din cauza încarcerării fiului meu ar fi contribuit la declanşarea cancerului, dar nu este aşa, cancerul a fost cauzat de o boală cu transmitere sexuală”, a adăugat Michael Douglas.
Poţi face cancer în gât de la sex oral? Care este adevărul medical
Citeşte şi Michael Douglas, glume pe seama cancerului
„Şi, dacă îl luaţi (cancer), cunilingusul este totodată cea mai bună metodă pentru a-l trata”, a adăugat actorul. Oare a glumit cu partea asta, sau este un fel de vorbă a celor care au supravieţuit acestui tip de cancer şi vor să trăiască viaţa la maxim?
Ulterior, actorul a revenit asupra acestor afirmaţii care au speriat şi înfuriat deopotrivă publicul american şi nu numai.
Ba chiar şi fosta lui soţie, Diandra a ţinut să specifice că Michael Douglas a fost diagnosticat cu cancer esofagian în 2010, la mai bine de 10 ani de la divorţul lor. În plus, ea a specificat că nu este infectată cu virusul papiloma.

Ce este HPV şi cum se ajunge la cancer?

Poţi face cancer în gât de la sex oral? Care este adevărul medical
HPV este abrevierea pentru papilomavirusul uman, care poate fi găsit la nivelul pielii sau al mucoaselor şi determină o infecţie deosebit de frecventă, atât la bărbaţi cât şi la femei. HPV se transmite pe cale sexuală şi poate provoca negi genitali, dar poate totodată să nu prezinte simptome.
Citeşte mai multe despre virusul papiloma uman şi cancer în HPV – virusul care te poate ucide
Potrivit Institutului Pasteur, există peste 150 de tipuri de HPV, dintre care doar 20 pot duce la leziuni precanceroase sau cancer, în primul rând cel de col uterin.
În celelalte cazuri, infectarea cu HPV nu are urmări grave, dar poate să provoace negi (sau condiloame) pe organele genitale atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Virusurile de tipul HPV se pot afla şi la originile altor cancere: ele ar fi responsabile de 85% din cancerele anale şi 50% din cancerele vaginale, ale vulvei şi penisului şi cu 30% din cancerele gâtului, din care 20% sunt cancere orofaringiene (partea laringelui situată în spatele cavităţii bucale) şi 10% sunt cancere ale sistemului aerodigestiv superior, precizează specialiştii de la Institutul Pasteur din Paris.
Citeşte mai departe despre virusul HPV, sex oral, cancerul la gât şi legătura dintre ele, pe pagina următoare!
Sursa foto virus: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton