Rotavirusul, simptome şi tratament

De Erika Chivu pe

Recentele infecţii cu rotavirus descoperite la spitalul din Slobozia au adus în atenţia mămicilor acest virus frecvent întâlnit care provoacă gastroenterită în cazul copiilor.
Conform Organizaţiei Monidale a Sănătăţii, rotavirusul este cea mai frecventă cauză de diaree la sugari şi copii, astfel că până la vârsta de 5 ani, majoritatea au cel puţin un episod de acest gen. În ţările sărace, gastroenterita cu rotavirus este una din principalele cauze de deces la copii, diareea gravă provocând deshidratare.

Cum se manifestă infecţia cu rotavirus

La copii, primul simptom este, de obicei, febra, urmată de diaree, dureri abdominale şi vărsături care pot dura până la o săptămână.

Febra peste 39 de grade Celsius, vărsăturile şi episoadele de diaree frecvente, starea de letargie, durerile puternice sunt motive pentru a duce copilul la doctor. La fel şi plânsul fără lacrimi, gura uscată, lipsa urinei, care sunt semne de deshidratare.

La adulţi, simptomele sunt mai uşoare sau chiar inexistente.  

Cum se tratează infecţia cu rotavirus

Fiind vorba de un virus, nu există tratament care să vindece boala – antibioticele nu sunt utile în acest caz.

Infecţia va trece de la sine în maxim o săptămână, timp în care se pot administra tratamente simptomatice, cu accent pe cele care previn deshidratarea – în funcţie de recomandarea medicului se poate folosi doar apă sau săruri de rehidratare.

Între timp, copilul va fi hrănit cu pâine prăjită, biscuiţi sau alte alimente asemănătoare. De evitat sunt lactatele, sucurile de fructe, grăsimile şi dulciurile care vor înrăutăţi diareea şi durerile de stomac.

Vaccinul pentru rotavirus

Deşi există un vaccin împotriva rotavirusului, acesta nu intră în schema naţională de vaccinări obligatorii şi gratuite, el fiind opţional pentru părinţii care vor şi îşi permit să-l facă.

Vaccinul este destinat sugarilor, se administrează oral şi costă în jur de 300 lei, în funcţie de farmacie.

Citeşte şi despre vaccinul antigripal!

Ce este rotavirusul şi cum se transmite

Rotavirusul se transmite de obicei pe cale fecal-orală, fiind prezent în materiile fecale ale copilului infectat înainte de apariţia simptomelor şi până la 10 zile după dispariţia lor. Astfel, virusul se transmite prin intermediul mâinilor murdare, chiar dacă cel infectat nu dă încă semne de boală.

În cazul sugarilor, virusul se transmite uşor dacă persoana care schimbă scutecul nu îşi spală mâinile după această operaţiune. În comunităţile de copii infecţia se produce dacă ei nu îşi spală mâinile după folosirea toaletei, ceea de duce la infectarea jucăriilor, veselei şi a altor obiecte.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro