Portofelul şi tastatura, mai murdare decât toaleta

De Erika Chivu, pe

Te gândeai că toaleta este cel mai murdar lucru cu care intri în contact? Nici pe departe. În casă şi în geantă ai multe lucruri care sunt mai murdare decât o toaletă.
Un studiu desfăşurat la cererea unei reviste britanice a ajuns la concluzia pe care mulţi medici o intuiau deja: în multe case, toaleta este printre cele mai curate lucruri. Nici nu e de mirare, având în vedere că o speli şi o dezinfectezi periodic.

Pe de altă parte, cand ţi-ai dezinfectat ultima oara portofelul sau tastatura? Probabil că niciodată. Astfel se ajunge ca în majoritatea caselor toaleta să fie lucrul cel mai curat, în timp ce bacteriile stau la pândă în locuri la care nici nu te-ai gândi vreodată.

Poţi să afli care sunt obiectele cele mai murdare din casa ta dacă iei câteva probe şi le duci la un laborator de analize. Acesta este experimentul pe care l-au făcut jurnaliştii de la Daily Mail, iar descoperirile sunt cu adevărat uimitoare.

Tastatura, unul din cele mai murdare obiecte

Într-o casă, tastatura este unul din obiectele pe care le foloseşte întreaga familie. La serviciu, chiar dacă ai propriul calculator, probabil că obişnuieşti să iei prânzul în faţa lui, umplând tastatura cu resturi de mâncare. În plus, este şi un obiect foarte greu de curăţat. Când ştergi praful probabil că acorzi o mare atenţie monitorului de la calculator, ignorand tastatura care pare tot timpul curată.

De fapt, acest obiect este unul din cele mai murdare, atât acasă, cât şi în birouri. Testele de laborator au arătat că tastatura este plină de stafilococi, enterobacterii şi spori de mucegai. Toate sunt mai periculoase pentru copii, deci dacă ai în casa copii pasionaţi de jocurile pe calculator curăţă periodic tastatura cu un beţigaş de urechi. Nu uita să dezinfectezi şi mouse-ul, dar şi alte accesorii ale calculatorului, cum este joystickul pentru jocurile video.

Mânerul frigiderului, ferestrei şi uşii, alte obiecte ignorate

Interiorul frigiderului îl speli periodic, dar te-ai gândit să cureţi şi mânerul lui? Este unul din obiectele pe care le ating toţi membrii familiei, de multe ori pe zi şi uneori chiar când vin de afară, fără să se fi spălat pe mâini. Testele au arătat că pe mânerul unui frigider normal se află enterobacterii – pot da diaree şi alte probleme gastrice – şi spori de mucegai.

Este o problemă destul de gravă având în vedere că după uşa frigiderului următorul lucru pe care punem mâna este mâncarea. De câte ori speli interiorul frigiderului, sau chiar mai des de atât, dezinfectează şi partea exterioară, mai ales mânerul.

Nu uita să speli şi mânerul uşilor, mai ales al celei de la intrarea în casă, dar şi mânerele ferestrelor.

Jucăriile, pericol pentru cei mici

Majoritatea copiilor au o jucărie preferată pe care o iau cu ei în pat, mai ales atunci când sunt bolnavi şi au nevoie de o consolare. Din păcate, mămicile nu-şi dau seama că cel mic tuşeşte spre ursuleţ, îl ating cu mâinile murdare sau îi rod urechile, motive pentru care jucaria devine o sursă inepuizabilă de bacterii şi virusuri.

Din când în când, ursuleţii de plus, dar şi celelalte jucării ale copiilor trebuie dezinfectate cu grijă. Chiar copii pot participa la baia ursuleţului sau a păpuşii, învăţând astfel că şi jucăriile trebuie să fie curate.

Bucatăria este cea mai murdară cameră

Dacă baia este una din cele mai curate camere, fiind tot timpul dezinfectată, bucătăria este una din cele mai murdare. E vorba în special de chiuvetă, în care se strâng toate resturile de mâncare scurse de pe farfurii şi coşul de gunoi pe care toţi îl spălăm, dar puţini îl dezinfectează. De pe listă nu putea să lipsească buretele de vase, un alt obiect foarte murdar. În unele case şi tocătorul este la fel de periculos, în special cele de lemn, în care se formează crăpături numai bune pentru bacterii.

Sfatul specialiştilor este să înlocuim cât mai des buretele de vase, să folosim un tocător din plastic pe care îl vom spăla bine cu apă fierbinte după fiecare folosire şi să dezinfectăm chiuveta din bucătărie aşa cum facem şi cu cea din baie.

Portofelul, plin cu bacterii şi… cocaină

Toate lucrurile de mai sus, catalogate drept cele mai murdare dintr-o casa, sunt exact cele pe care pun mâna toţi membri familiei, adică trei-patru persoane. Imaginează-ţi cât de murdare sunt obiectele atinse de sute de oameni. Şi nu ne referim la toaletele publice, ci la bani. Bancnotele pe care le ai acum în portofel au trecut prin sute, dacă nu chiar mii de mâini, una mai murdară ca alta.

Şi ca să ne dam seama cât de multe se lipesc de bani, o cercetare a descoperit urme de cocaină pe bancnote din lumea întreagă. Banii americani sunt cei mai „contaminaţi” din lume, iar cei spanioli sunt pe locul întâi în Europa. Dacă şi cocaina se prinde de bancnote, imaginează-ţi ce cantitate de bacterii se află pe ele. Şi cine s-a gândit vreodată să spele banii, la propriu? Cercetătorii au cu siguranţă dreptate când spun că portofelul este cel mai murdar obiect pe care îl purtăm cu noi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!