Este un aliment bogat în substanţe nutritive şi furnizează organismului substanţe minerale necesare consolidării sistemului osos, sistemului nervos şi dezvoltării muşchilor.
La noi în tară se consumă cu precădere peştele de apă dulce, care se comercialăzează proaspă t, dar şi peştele oceanic, comercializat congelat. Cele mai cunoscute specii de peşti sunt:
– Ştiuca este un peşte cu un conţinut redus de grăsimi, de numai 0,5%, fiind astfel considerat un peşte slab. Din ştiucă se prepară rasol, chifteluţe, dar şi renumita ştiucă umplută.
– Somnul este un peşte cu carnea grasă şi consistentă. Cel mic, de până la 1 kg, se mai numeşte somotei, iar cel mare, de până la 10 kg, pană de somn. Se recomandă la diferite preparate: plachie, rasol, prăjit, saramură şi ciorbă acrită cu borş sau cu zeamă de varză.
– Salăul este un peşte foarte gustos, care se prepară rasol, în aspic şi prăjit. Are un conţinut de grăsimi de 1,3% şi un aport caloric foarte mic, de numai 90 de calorii la 100 g carne.
– Crapul este căutat pentru saramură, plachie, marinată, ciorbă şi prăjit. Conţine 5,5 % grăsimi şi ajunge la maturitate când are lungimea de 20 cm.
– Scrumbia de Dunăre este un peşte gras, cu un conţinut de grăsimi de peste 8%, recomandat în dieta alimentară a bolnavilor de ateroscleroză. Cel mai bine se prepară la grătar.
Carnea de peşte furnizează cu precădere vitaminele A şi D. Este cel mai bogat aliment în iod şi ocupă locul al doilea după ceai ca sursă de fluor, care protejează dantura şi ajută la prevenirea cariilor dentare.