Oribil: Proceduri medicale din Evul Mediu

.

Dacă astăzi, o liposucţie sau o operaţie cu alser la ochi sunt la ordinea zilei, în Evul Mediu, procedurile medicale erau groaznice şi rareori eficiente. Iată câteva dintre cele mai oribile proceduri medicale din Evul Mediu.

Operaţii pe viu

Cum medicina era o ştiinţă mai degrabă ezoterică în Evul Mediu, oamenii cae ajungeau să aibă nevoie de operaţii erau adesea condamnaţi încă de dinaintea ei.
Deşi câteva dintre intervenţii se dovedeau salvatoare, majoritatea ucideau pacienţii din lipsă de anestezice, antibiotice şi dezinfectanţi.

Anestezic ucigător

Evul Mediu nu prea a beneficiat de minţi sclipitoare în ceea ce priveşte programele medicale sau politicile de sănătate. Singurele substanţe folosite pentru alinarea durerilor unei operaţii sau alte intervenţii erau câteva..otrăvuri. Amestecuri dubioase din plante otrăvitoare ca cucuta sau mătrăguna, alături de vin erau singurele remedii pentru dureri. Dacă doza era greşită, pacientul murea otrăvit.

Cuţite în ochi pentru cataractă

Operaţia de cataractă este astăzi o intervenţie nu foarte complicată, realizată cu lasere performante. În Evul Mediu, oamenii efectiv îndesau corneea înăuntrul ochiului cu un cuţit sau înţepau partea vătămată cu un ac gros de croitorie. Abia odată cu pătrunderea tehnicilor arabe pe continentul european au evoluat şi operaţiile pentru probleme oculare.

Fier încins pentru hemoroizi

Hemoroizii sunt o problemă jenantă de sănătate, de care oamenii se feresc să vorbească foarte deschis. În Evul Mediu, dacă oameni nus e rugau la Sfântul Fiacre, protectorul împotriva hemoroizilor, atunci apelau la călugări care cauterizau respectivele vase de sânge cu un fier înroşit.

Ţevi în uretră, pentru blocaj renal

Dacă astăzi, un blocaj al tractului urinar se rezolvă cu investigaţii exploratorii, ecografii, antibiotice şi, evetual catetere, în Evul Mediu, tratamentul era înfiorător. Se introducea o bară de metal în sus pe uretră pentru a scoate infecţia (de obicei cauzată de sifilis) şi, respectiv, urina rămasă blocată.
Foto: Shutterstock
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton