Omul, cel mai urât mirositor dintre mamifere

De Erika Chivu, pe Ultimul update Joi, 10 februarie 2022, 16:38

Deşi credem că animalele miros mai rău decât noi, adevărul este că omul e mamiferul cel mai urât mirositor din lume. Află de ce!
Ştim că în lume se fac multe studii inutile, dar acesta nu e unul din ele, deşi pare ciudat să compari mirosul omului cu al bovinelor, de exemplu. Oamenii de ştiinţă cercetează mirosul răspândit de corpul uman pentru importanţa pe care o are acesta în atragerea ţânţarilor şi a altor insecte care transmit boli grave, precum malaria, febra dengue sau febra galbenă.

Conform specialiştilor citaţi de MSN News, există cel puţin două specii de ţânţari care sunt atrase de mirosul corpului uman. Dacă ar putea afla ce anume din mirosul nostru le place atât de mult, oamenii de ştiinţă ar putea preveni răspândirea bolilor transmise prin vectori.

De ce oamenii miros mai rău decât animalele?

Faţă de animale, oamenii eliberează substanţe puternic mirositoare prin toată suprafaţa pielii şi în plus, pe pielea noastră mai trăiesc şi microorganisme care emit propriile arome.

Când au încercat să recreeze transpiraţia umană în laborator, cercetătorii au amestecat dioxid de carbon, amoniac, acid lactic şi mai multi compusi carboxilici, aceştia din urmă având un miros puternic.

În comparatie cu oamenii, animalele produc mai puţine substanţe organice volatile, deci au un miros corporal mai slab. Următoarele în topul celor mai urât mirositoare mamifere sunt, aşa cum era de aşteptat, primatele. Dar pielea lor produce mai multe substanţe grase de tipul sebumului, ceea ce previne evaporarea transpiraţiei, deci şi răspândirea aromelor specifice.

Bărbaţii nu miros mai rău decât femeile

Oamenii, în schimb, excreta prin piele apă, proteine, aminoacizi, uree, amoniac, acid lactic şi minerale, un amestec care capătă un miros greu dacă ţinem cont şi de activitatea bacteriilor care locuiesc pe pielea noastră.

Bărbaţii transpiră mai mult, e adevarat, însă excreta aceeaşi cantitate de substanţe urât mirositoare ca şi femeile. Cercetătorii spun că bărbaţii elimină prin piele mai multă apă, ceea ce modifică doar volumul de lichid, nu şi mirosul lui.

În ce priveşte zonele corpului, cele mai urât mirositoare sunt zonele acoperite cu păr şi ascunse sub haine: zona inghinală, subraţul, picioarele şi scalpul. Află mai multe despre transpiraţie!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!